Rebarbarás-epres pite recept

Hozzávalók:
24 cm-es piteformához:
- 25 dkg liszt
- 12,5 dkg vaj (v. 8 dkg sertészsír)
- 6 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 0,5 csomag sütőpor
- csipet só
- 1-2 ek hideg víz
Töltelék:
- 8-10 szál rebarbara
- 30 dkg eper
- 4-5 ek méz
- 2 csomag vaníliás cukor
- kristálycukor
- 1 mk őrölt fahéj
- 4 szegfűszeg
- reszelt citromhéj
Elkészítése:
Tészta készítése:
Tegyük a lisztet egy tálba, és adjuk hozzá a vajat (v. zsírt) és egy csipet sót, majd kezdjük el összemorzsolni. (Én zsírral gyúrtam össze, mert attól sokkal omlósabb lesz a tészta.)
Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a sütőport, a vaníliás cukrot és a porcukrot, majd gyors mozdulatokkal kezdjük el összegyúrni a tésztát. Amennyiben túl száraz lenne, akkor adjunk hozzá 1-2 ek hideg vizet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk, majd csippentsük le az 1/3-át, és gyúrjuk mindkét tésztát gombóccá.
Ezután csomagoljuk be fóliába a tésztagombócokat, majd tegyük be a hűtőbe legalább egy órára, hogy kellően lehűljenek. Közben készítsük elő a tölteléket.
Töltelék készítése:
A rebarbarát tisztítsuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Ízlés szerint adjunk hozzá kristálycukrot, őrölt fahajat, szegfűszeget és reszelt citromhéjat, majd pár perc alatt főzzük puhára. (Vigyázzunk, nehogy szétfőjön!)
Amikor puhára főtt, egy szűrőkanállal szedjük ki, és hűtsük ki teljesen.
Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, és ízlés szerint daraboljuk fel.
Összeállítás:
A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd a nagyobbik tésztagombócot nyújtsuk, ki és béleljük ki vele a piteformát. Pakoljuk rá a kihűlt rebarbarát és a feldarabolt epret, majd szórjuk meg a vaníliás cukorral, és csorgassuk rá a mézet.
Nyújtsuk ki a kisebbik tésztagombócot is, majd vágjuk fel csíkokra. Ezután rácsozzuk be vele a pite tetejét.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig. (Én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem.) A sütőből kivéve hagyjuk a formában teljesen kihűlni.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd felszeletelve kínáljuk.
A rebarbarás-epres pite kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 3 g
Szénhidrát: 35 g
Zsír: 9 g
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Húsimádóknak ajánlva – sajttal, gombával, zöldséggel rakott fogások
Ha egy igazán kiadós, szaftos, mutatós fogásra vágysz, ezek a rakott és töl
Tovább olvasom »
Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »