Rebarbarás-epres pite recept
Hozzávalók:
24 cm-es piteformához:
- 25 dkg liszt
- 12,5 dkg vaj (v. 8 dkg sertészsír)
- 6 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 0,5 csomag sütőpor
- csipet só
- 1-2 ek hideg víz
Töltelék:
- 8-10 szál rebarbara
- 30 dkg eper
- 4-5 ek méz
- 2 csomag vaníliás cukor
- kristálycukor
- 1 mk őrölt fahéj
- 4 szegfűszeg
- reszelt citromhéj
Elkészítése:
Tészta készítése:
Tegyük a lisztet egy tálba, és adjuk hozzá a vajat (v. zsírt) és egy csipet sót, majd kezdjük el összemorzsolni. (Én zsírral gyúrtam össze, mert attól sokkal omlósabb lesz a tészta.)
Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a sütőport, a vaníliás cukrot és a porcukrot, majd gyors mozdulatokkal kezdjük el összegyúrni a tésztát. Amennyiben túl száraz lenne, akkor adjunk hozzá 1-2 ek hideg vizet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk, majd csippentsük le az 1/3-át, és gyúrjuk mindkét tésztát gombóccá.
Ezután csomagoljuk be fóliába a tésztagombócokat, majd tegyük be a hűtőbe legalább egy órára, hogy kellően lehűljenek. Közben készítsük elő a tölteléket.
Töltelék készítése:
A rebarbarát tisztítsuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Ízlés szerint adjunk hozzá kristálycukrot, őrölt fahajat, szegfűszeget és reszelt citromhéjat, majd pár perc alatt főzzük puhára. (Vigyázzunk, nehogy szétfőjön!)
Amikor puhára főtt, egy szűrőkanállal szedjük ki, és hűtsük ki teljesen.
Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, és ízlés szerint daraboljuk fel.
Összeállítás:
A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd a nagyobbik tésztagombócot nyújtsuk, ki és béleljük ki vele a piteformát. Pakoljuk rá a kihűlt rebarbarát és a feldarabolt epret, majd szórjuk meg a vaníliás cukorral, és csorgassuk rá a mézet.
Nyújtsuk ki a kisebbik tésztagombócot is, majd vágjuk fel csíkokra. Ezután rácsozzuk be vele a pite tetejét.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig. (Én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem.) A sütőből kivéve hagyjuk a formában teljesen kihűlni.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd felszeletelve kínáljuk.
A rebarbarás-epres pite kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 3 g
Szénhidrát: 35 g
Zsír: 9 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »
10 sós süti karácsonyra, amivel nem kell sokat vacakolnod
A karácsonyi készülődésben jól jön néhány gyorsan elkészíthető, mégis finom
Tovább olvasom »
9 zserbó recept, amit érdemes elkészíteni idén karácsonykor
A zserbó sok családban a karácsonyi sütemények egyik kihagyhatatlan darabja
Tovább olvasom »
Különleges karácsonyi kekszek és linzerek – 12 ünnepi finomság amit nem látsz minden nap
Az ünnepi időszakban jólesik néhány különleges aprósütemény, amely nemcsak
Tovább olvasom »
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »


