Pudinggal töltött farsangi fánk recept

Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 1 csapott kk só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 3 dl tej
- 2 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 5 dkg vaj
- kb. 7 dl olaj a sütéshez
Töltelékhez:
- 1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
- 3 ek cukor
- 5 dl tej
Elkészítése:
Tészta készítése:
Az élesztőt langyos, cukros tejbe morzsoljuk. Félretesszük, és hagyjuk felfutni.
A lisztben elkeverjük a sót, a maradék cukrot és a vaníliás cukrot. Ha felfutott az élesztő, azt is hozzáöntjük, és a tojássárgájával együtt elkezdjük összegyúrni. Az olvasztott, de nem forró vajat fokozatosan hozzáadagolva rugalmas tésztát dagasztunk. (Ha picit ragadna, lisztezett felületen gyúrjuk át.)
Letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük. (Kb. 1 óra.)
Amíg kel, elkészítjük a tölteléket.
Töltelék készítése:
A pudingport a cukorral elkeverjük, majd fokozatosan adagolva hozzá a tejet, csomómentesre keverjük. Lassú tűzön sűrűre főzzük, majd félretesszük, és hagyjuk kihűlni. (Időnként keverjünk egyet rajta.)
Összeállítás:
A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, kb. 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, kiszaggatjuk a köröket és egy konyharuhával lefedve még kicsit pihentetjük.
Közben egy serpenyőben (aminek van fedele) olajat hevítünk, majd a fánkokat beletesszük úgy, hogy az alja kerüljön felülre először. Lefedjük, és kb. 1 percig sütjük az egyik oldalát, majd megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük, de ezt már fedő nélkül. Papírtörlőre tesszük, és lecsepegtetjük. Hagyjuk kissé hűlni a fánkokat.
Hűlés után egy hurkapálcával lyukat szúrunk a fánkok oldalára, és egy tortadíszítő fecskendő segítségével beletöltjük a pudingot a fánkokba. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp:
Tegnap ebéd vendégeink voltak. A hagyományos menüt egy kicsit különlegesebb édesség követett. Már nagyon régen készültem pudinggal töltött fánkot sütni. Úgy éreztem, hogy itt van végre az alkalom. A töltéshez egy tortadíszítő kis fecskendőszerűt használtam, amire egy hosszabb vég került fel. A sütésnél arra kell nagyon figyelni, ha túl nagy lángon sütjük, akkor a fánkok külső része hamar megpirul, de a belseje nyers maradhat, ugyanis ez most egy vastagabb típus, hisz nincs lyuk a lekvárnak kialakítva, mint a hagyományos változatnál.
Azt hiszem nagy sikere lett, mindenkinek nagyon ízlett. Biztosan máskor is sütöm majd.
Ebből az adagból 20 db fánk lett.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »