Tejtorta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 23 cm-es kapcsos tortaformához:
Tészta:
- 12 dkg vaj
- 23 dkg liszt
- csipet só
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 enyhén felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 evőkanál hideg víz
Krém:
- 8 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 1 vaníliarúd
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 7 dkg liszt
- 2 dkg keményítő
- 15 dkg cukor
- csipet só
Díszítés:
- cukrozatlan kakaópor vagy savanykás gyümölcs
Elkészítése:
A tésztához a tojás kivételével az összes hozzávalót összegyúrjuk, majd beledolgozzuk a tojást és a hideg vizet. A tésztát folpackba csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük. Ezután enyhén lisztezett felületen minél nagyobb körré nyújtjuk és kibéleljük vele a kapcsos tortaformát.
Villával megszurkáljuk az alját és fél órára ismét visszatesszük a hűtőbe. Ezután sütőpapírral béleljük és lesúlyozva 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük.
A krémhez a tejet és a habtejszínt összeöntjük, a félbe vágott vaníliarudat beledobjuk (a belsejét kaparjuk bele a tejbe). Lassan felforrósítjuk, majd 15 percet lefedve pihentetjük, ezután leszűrjük.
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd a lisztet, a sót és a kukoricakeményítőt is hozzáadjuk. A meleg tej egy részét lassan, fokozatosan hozzákeverjük, majd a keveréket hozzáöntjük a maradék tejhez éd kis lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük, puding állagúra.
Ezt ráöntjük a tésztára és 160 fokra mérsékelve a hőfokot 35 percen át sütjük. Ekkor belül még kicsit rezgős marad, de mire kihűl még szilárdul. Tálaláskor megszórjuk kakaóval vagy savanykás gyümölccsel tálaljuk.