Hamisítatlan falusi almás pite recept

Hozzávalók:
- 500 gramm liszt
- 250 gramm zsír
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vanillin cukor(ha édesebbre akarjuk akkor 2)
- 1 csomag sütőpor
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- annyi tej, amennyivel összegyúrom
Töltelék:
- 1,5-2kg alma (ha vastag almaréteget szeretnénk, lehet picivel több, mint 2 kg alma is)
- fahéj
- cukor
- vaníliás cukor ízlés szerint
Elkészítése:
A lisztet tálba öntöm, hozzáteszem a puha zsírt, ha keményebb az sem baj, csak nehezebb vele dolgozni. Beleteszem a cukrokat és a tojásokat, majd a sütőport. Morzsalékosra gyúrom, majd annyi tejet öntök hozzá apránként, hogy összeálljon egységes, jól gyúrható tésztává. Ekkor meghámozom és lereszelem az almát, hagyom kicsit állni, hogy levet engedjen. Kinyomkodom jó alaposan a levét (akinek pici, vagy akár nagyobb gyermeke van, odaadhatja az alma levét leszűrve), majd fűszerezem, cukrozom.
A tésztát két felé veszem, az egyik felét kinyújtom 3-4mm vastagra, ha fél cm az sem baj, majd egy nagyobb tepsibe teszem. Ráhalmozom az almát és eligazítgatom, hogy mindenhová egyenletesen jusson. Kinyújtom a tészta másik felét is, majd az alma tetejére teszem. NEM KELL RÁNYOMNI! Csak finoman rátenni. Megszúrkálom villával (csak a felső réteg tésztát), hogy a levegőnek legyen helye távozni. 30-40perc alatt készre sütöm (amíg aranybarnára pirul a teteje).
Ha valaki nem nyomkodja ki az alma levét, akkor jól jön a búzadara, én személy szerint teljesen kinyomkodom az alma levét, még fűszerezés előtt, így nem kell bele búzadara.
Ízlés szerint szórható a teteje porcukorral:)
Jó étvágyat!
Sztori: Kislány koromban apukám édesanyja, nagymamám sütötte mindig, mert édesapám kedvenc süteménye volt és én is nagyon szerettem.
Tavaly született a kislányom és úgy döntöttem, hogy ezt a fantasztikus receptet meg kell tanulnom, hogy ha nagyobb lesz, meg tudjam rá tanítani, hogy tovább éljen a recept.
Hiszen ez egy igazi falusi recept, látni is, zsírral készül. Igazán egyszerű, de nagyon finom.
Aki egy kis falusi hangulatot akar varázsolni az ebéd végére, annak nagyon tudom ajánlani!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »