Almás pite (mint az Amerikai pitében) recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
A tésztához:
- 35 dkg liszt
- 18 dkg vaj(nem margarin,vaj!)
- 2 ek. porcukor
- 1,5 dl víz
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- 80 dkg alma(annál jobb, minél többféle)
- 10 dkg cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 2,5 ek. liszt
- 1 púúúúpos kk. őrölt fahéj
- fél kk. őrölt szerecsendió
- fél citrom leve
- egy marék mazsola
- 5 dkg vaj
Tetejére:
- víz
- porcukor
Elkészítése:
Először is, a tésztához való vajat apró kockákra vágjuk, majd rászitáljuk a lisztet, sót, porcukrot. Ezt szétmorzsoljuk, és felöntjük vízzel. Addig gyúrjuk, míg (akkora bicepszünk nem lesz, mint Mr. T-nek) rugalmas tésztát nem kapunk, ami nem ragad(ha kell, lisztet önthetünk utána/ vizet). Ha kész, berakjuk 20-25 percre becsomagolva a fagyasztóba(folpack jobb, alufólia hőtartó, azzal kell 35 perc neki…mint rájöttem.. :) )
Miközben a tészta pihen, nekiállíthatunk valakit almát pucolni, ha más nincs, magunknak kell megtennünk ezt. Hámozás, csumázás, vékony szeletekre vágás, ujjra vigyázás :) A szeleteket leöblítjük kicsit, majd egy edénybe tesszük. A citromlevet és az összes többi hozzávalót ráöntjük, és jól összekeverjük.
Ha a tészta ideje letelt, elővesszük, félbe vágjuk, és kb. fél centi vastagra kinyújtjuk. Egy piteformát kivajazunk, beletesszük a tésztát, ami széle kilóg, levágjuk. Beletesszük a tölteléket(anélkül a lé nélkül,amit eresztett!), és a levéből csak 2- 3 evőkanállal teszünk rá. A vajat apró kockákra vágjuk, rászórjuk, és a tészta másik felét is kinyújtjuk, rárakjuk a töltelékre. Ha maradna még tészta, abból fonhatunk egy kis koszorút a pite szélére :) A tetejét pedig villával- késsel szurkáljuk meg, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni, valamint vízzel meglocsoljuk, és porcukorral megszórjuk. Előmelegített sütőben kb. 1 órát sütjük… és nem éri meg senkire sem várni vele :D Nagyon finom melegen, hidegen…mindenhogyan :) Ja, és a mazsola benne almaízű lesz :D
Jó étvágyat :)
Ezen receptem korábban már megjelent a www.alabella.blog.hu weboldalamon is.
Tipp:
Neten találtam egy nagyon jó almás pite receptet, azon eszközöltem néhány kisebb változtatást. Párom csak annyit mondott rá, hogy eddig volt miért élnie, hogy ezt megkóstolhassa…de ezután mi lesz? Nagyon szentimentalista a lelkem… egyet viszont garantálhatok… mindenki odalesz érte, és egy tepsivel nem lesz elég…azóta akárhányszor hazautazom, a húgom kérdezi, hogy almás pitét nem sütsz? :)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »