Almás pite recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 25 dkg vaj
- 40 dkg finomliszt
- 12 dkg cukor
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- fél citrom leve és reszelt héja
- 1 cs sütőpor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1-2 ek tejföl
- zsemlemorzsa / a tepsi aljára /
Töltelékhez :
- 1 kg alma (ha nem sajnáljuk rá a pénzt lehet két kg is)
- fahéj
- 2 cs vaníliás cukor
- zsemlemorzsa /ha szükséges/
- őrölt dió /Én dejót használtam/
- ha nem lesz elég édes, akkor cukor
Elkészítése:
A vajat a liszttel elmorzsoljuk majd minden hozzávalót összekeverünk vele és az egészet puha tésztává gyúrjuk. Majd letakarva / fóliába tekerve / pihentetjük. Meghámozzuk,lereszeljük az almát. Kis pihentetés után a lereszelt almát kinyomkodjuk /a leve miatt/, összekeverjük a vaníliás cukorral ,fahéjjal és a dejóval. (Ha még sok a leve,laza a töltelék akkor morzsát lehet hozzá keverni). A tésztát kivesszük a hűtőből és kettő cipóvá vesszük szét. Az egyik cipót tepsi nagyságúra nyújtjuk,a tepsi alját kivajazzuk, kimorzsázzuk. Belefektetjük a kinyújtott lapot a tepsibe, rákanalazzuk a tölteléket majd a másik lapot a tetejére tesszük. Megkenjük a felvert tojással és villával megszurkáljuk.180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 40 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt már szeletelhető és tálalható. Jó étvágyat!