Almás pite

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Almás pite

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 25 dkg vaj
  • 40 dkg finomliszt
  • 12 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • fél citrom leve és reszelt héja
  • 1 cs sütőpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1-2 ek tejföl
  • zsemlemorzsa / a tepsi aljára /

Töltelékhez :

  • 1 kg alma (ha nem sajnáljuk rá a pénzt lehet két kg is)
  • fahéj
  • 2 cs vaníliás cukor
  • zsemlemorzsa /ha szükséges/
  • őrölt dió /Én dejót használtam/
  • ha nem lesz elég édes, akkor cukor

Elkészítése:
A vajat a liszttel elmorzsoljuk majd minden hozzávalót összekeverünk vele és az egészet puha tésztává gyúrjuk. Majd letakarva / fóliába tekerve / pihentetjük. Meghámozzuk,lereszeljük az almát. Kis pihentetés után a lereszelt almát kinyomkodjuk /a leve miatt/, összekeverjük a vaníliás cukorral ,fahéjjal és a dejóval. (Ha még sok a leve,laza a töltelék akkor morzsát lehet hozzá keverni).  A tésztát kivesszük a hűtőből és kettő cipóvá vesszük szét.  Az egyik cipót tepsi nagyságúra nyújtjuk,a tepsi alját kivajazzuk, kimorzsázzuk. Belefektetjük a kinyújtott lapot a tepsibe, rákanalazzuk a tölteléket majd a másik lapot a tetejére tesszük. Megkenjük a felvert tojással és villával megszurkáljuk.180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 40 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt már szeletelhető és tálalható. Jó étvágyat!