Pita recept

Hozzávalók:
- 250 g kenyérliszt
- 5 g só
- 7 g porélesztő (vagy 25 g friss élesztő)
- 160 g víz (csaphideg)
- 2 teáskanál olívaolaj
Elkészítése:
Egy keverőtálba beleöntjük a hideg vizet (nem hűtő hideg), porélesztőt, olívaolajat, lisztet és a sót. 8-10 percen keresztül dagasztjuk. A tészta akkor jó, ha sima és rugalmas.
Gombócot formázunk a kidolgozott tésztából és a tálba visszarakjuk, majd letakarjuk. Kb 1 órán keresztül pihentetjük addig, amíg a méretét megduplázza.
A sütőt közben előmelegítjük 220 fokra, hogy mire a tészta megkel, addigra meleg legyen a sütő is. Sütővel együtt felmelegítjük azt a felületet is, amin majd sütni fogjuk a pitákat (tepsi, sütőlemez stb).
Miután a tészta megkelt, akkor kiborítjuk egy felületre, kinyomkodjuk belőle a levegőt és újra gombócot formázunk belőle. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk és mindegyik tésztadarabot ismét kerek gombóccá formázzuk.
A kész golyókat sodrófa segítségével kinyújtjuk 0,5-1cm vastagságúra, ovális formára. Az elkészült ovális lapokat a forró tepsire rakjuk és készre sütjük kb 5-10 perc alatt. A pita akkor van kész, ha kissé megbarnult és szépen felfúvódik és úgy néz ki, mint egy lufi. Figyeljünk arra, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszárad, ropogós lesz és nem lehet szépen felvágni, megtölteni.
A sütési idő attól függ, milyen vastagra nyújtottuk a tésztát. Annak érdekében, hogy jó puha maradjon, a sütést követően még melegen egy tálba halmozzuk és konyharuhával letakarjuk, hogy a saját gőzében puhuljon.
Nézd meg videón is:
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.11. péntek
Ma egy igazi kényeztető menüvel készültünk! A napot egy selymes, sajtos-pór
Tovább olvasom »
12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »
Pohárkrémek és réteges desszertek – egyszerűen elképesztő ízek
Ha gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz, ne keresgélj tov
Tovább olvasom »
Tésztareceptek húsimádóknak és zöldségrajongóknak – válogass kedvedre!
Létezik olyan, aki ne szeretné a tésztát? Krémes, szaftos, sajtos, zöldsége
Tovább olvasom »