Túrós batyu recept

Hozzávalók:
Tészta hozzávalói:
- 25 dkg rétesliszt
- 25 dkg finomliszt
- kb. 1,5 dl langyos tej
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 csipet só
- 2,5 dkg élesztő
- 8 dkg olvasztott margarin
- 2 púpozott ek cukor
Töltelék hozzávalói:
- 45 dkg tehéntúró
- 2 ek tejföl
- 2 ek búzadara
- kb. 5 ek cukor (ízlés szerint)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 marék mazsola
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Lekenéshez:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 ek tej
Elkészítése:
Egy mély tálba beleszórjuk a kétféle lisztet, majd összekeverjük. A liszt közepébe mélyedést (fészket) készítünk. A mélyedésbe beleöntjük a 0,5 dl langyos tejet, szórunk a tejbe egy csipet cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A tejben az élesztőt ujjunkkal kissé összekeverjük. A liszt széléről egy keveset szórunk az élesztős tejbe, majd megint összekeverjük. Letakarjuk, és várunk, míg felfut a kovászunk.
Utána beletesszük a megmaradt 1 dl langyos tejet, az egész tojást, a sót, a cukrot és az olvasztott margarint. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapjunk (ha kell, tegyünk hozzá még lisztet, vagy tejet). Letakarjuk, és kb. 1 órát pihentetjük, míg a duplájára nem nő.
Míg kel a tészta, addig elkészítjük a túrókrémet: a túrót egy villával szétnyomkodjuk, azután hozzá adjuk a tejfölt, a darát, a cukrot, a vaníliás cukrot, a mazsolát, majd a felvert egész tojást. Az egészet jól összekeverjük.
Mikor megkelt a tészta, egy lisztezett, sík felületen finoman átgyúrjuk, és kb. félujjnyi vastagra kinyújtjuk. Kb. 8 x 8 cm-es négyzetekre felvágjuk. A tésztára túrókrémet teszünk (én 1 ek túrót tettem mindegyikre), majd átlósan a tészta csücskeit összefogjuk, és egyet csavarunk rajta.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, de nem szorosan egymás mellé. A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk, míg melegszik addig a tészta tetejét lekenjük a tejjel kevert tojássárgájával. Ha a sütő felmelegedett, betesszük a túrós batyukat, és kb. 20 perc alatt szép világosra sütjük.
A megsült és kihűlt batyukat megszórhatjuk még porcukorral.
Jó étvágyat kívánok! :)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »