Kéményseprő kifli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 10 dkg vaj
- 9 dkg cukor (nálam 6 dkg fruktóz) + 1 tk a kovászhoz
- 2 dkg (1 púpozott ek) cukrozatlan kakaópor
- 2 csipet só
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 dl víz
Elkészítése:
A kiflik készítését a kovásszal kezdjük. Ehhez az 5 dkg lisztet összekeverjük egy csipetnyi sóval és egy teáskanál cukorral. A langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, csomómentesre keverjük, és hozzáadjuk a lisztes keveréket. Óvatosan összedolgozzuk, és félre tesszük kelni. Én egy egész éjszakára magára hagytam, de elég neki egy órácska is jó meleg helyen. Ha a kovászunk felfutott, elkészítjük a tésztát.
A maradék lisztből, azaz 25 dkg-ból, a fele mennyiségű vajból (5 dkg), az egy tojássárgájából, 5 dkg cukorból, egy csipet sóból, az 1 dl langyos tejből és a kovászból puha, fánktészta jellegű tésztát gyúrunk, és a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk.
Közben a maradék vajat (5 dkg) és a cukrot (4 dkg) kihabosítjuk, és ezzel a keverékkel megkenjük a tésztát, majd beszórjuk a kakaóval. Nyolc egyenlő darabra (háromszögre) vágjuk, és pékkifliket (sima kiflit) formázunk belőle.
Sütőpapíros tepsire rakjuk, lekenjük az enyhén felvert tojásfehérjével, és további 20 percet pihentetjük. Közben a sütőt légkeveréses funkción állítsuk 180 fokra, vagy alul-felül sütési funkción 190-re és melegítsük elő. A pihentetési idő letelte után 20 perc alatt süssük készre. Aki szeretné, hintse meg porcukorral, és úgy tálalja.