Őszibarack recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 80 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 20 dkg puha vaj vagy margarin
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 30 dkg porcukor
- kb. 2 dl tej
Töltelékhez:
- a tészta kivájt belseje
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg puha vaj vagy margarin
- 2 ek kakaópor (cukrozatlan)
- 1 rumaroma (vagy rum)
- darált dió
Díszítéshez:
- kristálycukor
- 1 vérnarancs aroma
- 1 keserű mandula aroma
- apró, nem mérgező levelek
Elkészítése:
A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral. A puha vajat a cukrokkal és a tojássárgájával jó alaposan kikeverjük.Hozzáadjuk a sütőporos lisztet, és összekeverjük. Száraz, omlós, nagy darabokra darált keksz szerű állaga lesz.Ekkor kezdjük el fokozatosan hozzáadni a tejet (lehet, hogy több is kell, mint 2 dl) és nagyon alaposan összegyúrjuk. Ha összeállt, diónyi gombócokat csinálunk belőle, nem kell ellapítani félgömbbé, kilapul magától.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, köztük helyet hagyva. Előmelegített sütőben kis lángon (160 fok) 15-20 perc alatt halványra sütjük. 15 perc után már rá kell nézni! A 15. percre szép egyenletes felszínűre húzza ki magát. Ezután úgy 5 perccel már elkezdenek kirepedezni, kiszáradni, tehát még azelőtt ki kell venni.
A kész félgömbök közepét kiskanállal kikaparjuk. A töltelékhez a sütimorzsát meglocsoljuk a rumaromával,majd a többi hozzávalóval összekeverjük sűrű krémmé.
A krémmel megtöltjük a félgömböket, és összepárosítjuk. Mindegyik barackot megfestjük egy ecset segítségével aromával, és rögtön kristálycukorba forgatjuk.
Apró levelekkel díszítjük.
Tipp:
Ha rosszul keverjük ki a tésztát, akkor nem dagadnak meg a gombócok a sütőben, sőt már a sülés 5-10. percében meg is repedeznek.
Érdemes 1-2 gombócot betenni a kész tésztából próbasütésre. Ha szétrepednek, még javíthatunk rajta.
Ha az a gond, hogy erősen süt a sütő (típustól függ), vegyük picit lejjebb a hőfokot, hogy lassabban süljenek át.
Az is előfordulhat, hogy a tészta lett túl száraz. Ezen is javíthatunk, ha evőkanalanként hozzáadva még gyúrunk bele egy kis tejet, esetleg kevés vajat.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »

