Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Őszibarack recept

Őszibarack
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    Tésztához:

    • 80 dkg liszt
    • 1 csomag sütőpor
    • 20 dkg puha vaj vagy margarin
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 30 dkg porcukor
    • kb. 2 dl tej

    Töltelékhez:

    • a tészta kivájt belseje
    • 20 dkg porcukor
    • 20 dkg puha vaj vagy margarin
    • 2 ek kakaópor (cukrozatlan)
    • 1 rumaroma (vagy rum)
    • darált dió

    Díszítéshez:

    • kristálycukor
    • 1 vérnarancs aroma
    • 1 keserű mandula aroma
    • apró, nem mérgező levelek

    Elkészítése:

    A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral. A puha vajat a cukrokkal és a tojássárgájával jó alaposan kikeverjük.Hozzáadjuk a sütőporos lisztet, és összekeverjük. Száraz, omlós, nagy darabokra darált keksz szerű állaga lesz.Ekkor kezdjük el fokozatosan hozzáadni a tejet (lehet, hogy több is kell, mint 2 dl) és nagyon alaposan összegyúrjuk. Ha összeállt, diónyi gombócokat csinálunk belőle, nem kell ellapítani félgömbbé, kilapul magától.

    Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, köztük helyet hagyva. Előmelegített sütőben kis lángon (160 fok) 15-20 perc alatt halványra sütjük. 15 perc után már rá kell nézni! A 15. percre szép egyenletes felszínűre húzza ki magát. Ezután úgy 5 perccel már elkezdenek kirepedezni, kiszáradni, tehát még azelőtt ki kell venni.

    A kész félgömbök közepét kiskanállal kikaparjuk. A töltelékhez a sütimorzsát meglocsoljuk a rumaromával,majd a többi hozzávalóval összekeverjük sűrű krémmé.

    A krémmel megtöltjük a félgömböket, és összepárosítjuk. Mindegyik barackot megfestjük egy ecset segítségével aromával, és rögtön kristálycukorba forgatjuk.

    Apró levelekkel díszítjük.

    Tipp:

    Ha rosszul keverjük ki a tésztát, akkor nem dagadnak meg a gombócok a sütőben, sőt már a sülés 5-10. percében meg is repedeznek.

    Érdemes 1-2 gombócot betenni a kész tésztából próbasütésre. Ha szétrepednek, még javíthatunk rajta.

    Ha az a gond, hogy erősen süt a sütő (típustól függ), vegyük picit lejjebb a hőfokot, hogy lassabban süljenek át.

    Az is előfordulhat, hogy a tészta lett túl száraz. Ezen is javíthatunk, ha evőkanalanként hozzáadva még gyúrunk bele egy kis tejet, esetleg kevés vajat.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá