Őszibarack recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 80 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 20 dkg puha vaj vagy margarin
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 30 dkg porcukor
- kb. 2 dl tej
Töltelékhez:
- a tészta kivájt belseje
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg puha vaj vagy margarin
- 2 ek kakaópor (cukrozatlan)
- 1 rumaroma (vagy rum)
- darált dió
Díszítéshez:
- kristálycukor
- 1 vérnarancs aroma
- 1 keserű mandula aroma
- apró, nem mérgező levelek
Elkészítése:
A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral. A puha vajat a cukrokkal és a tojássárgájával jó alaposan kikeverjük.Hozzáadjuk a sütőporos lisztet, és összekeverjük. Száraz, omlós, nagy darabokra darált keksz szerű állaga lesz.Ekkor kezdjük el fokozatosan hozzáadni a tejet (lehet, hogy több is kell, mint 2 dl) és nagyon alaposan összegyúrjuk. Ha összeállt, diónyi gombócokat csinálunk belőle, nem kell ellapítani félgömbbé, kilapul magától.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, köztük helyet hagyva. Előmelegített sütőben kis lángon (160 fok) 15-20 perc alatt halványra sütjük. 15 perc után már rá kell nézni! A 15. percre szép egyenletes felszínűre húzza ki magát. Ezután úgy 5 perccel már elkezdenek kirepedezni, kiszáradni, tehát még azelőtt ki kell venni.
A kész félgömbök közepét kiskanállal kikaparjuk. A töltelékhez a sütimorzsát meglocsoljuk a rumaromával,majd a többi hozzávalóval összekeverjük sűrű krémmé.
A krémmel megtöltjük a félgömböket, és összepárosítjuk. Mindegyik barackot megfestjük egy ecset segítségével aromával, és rögtön kristálycukorba forgatjuk.
Apró levelekkel díszítjük.
Tipp:
Ha rosszul keverjük ki a tésztát, akkor nem dagadnak meg a gombócok a sütőben, sőt már a sülés 5-10. percében meg is repedeznek.
Érdemes 1-2 gombócot betenni a kész tésztából próbasütésre. Ha szétrepednek, még javíthatunk rajta.
Ha az a gond, hogy erősen süt a sütő (típustól függ), vegyük picit lejjebb a hőfokot, hogy lassabban süljenek át.
Az is előfordulhat, hogy a tészta lett túl száraz. Ezen is javíthatunk, ha evőkanalanként hozzáadva még gyúrunk bele egy kis tejet, esetleg kevés vajat.