Őszibarack

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 80 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg puha vaj vagy margarin
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojássárgája
  • 30 dkg porcukor
  • kb. 2 dl tej

Töltelékhez:

  • a tészta kivájt belseje
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg puha vaj vagy margarin
  • 2 ek kakaópor (cukrozatlan)
  • 1 rumaroma (vagy rum)
  • darált dió

Díszítéshez:

  • kristálycukor
  • 1 vérnarancs aroma
  • 1 keserű mandula aroma
  • apró, nem mérgező levelek

Elkészítése:

A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral. A puha vajat a cukrokkal és a tojássárgájával jó alaposan kikeverjük.Hozzáadjuk a sütőporos lisztet, és összekeverjük. Száraz, omlós, nagy darabokra darált keksz szerű állaga lesz.Ekkor kezdjük el fokozatosan hozzáadni a tejet (lehet, hogy több is kell, mint 2 dl) és nagyon alaposan összegyúrjuk. Ha összeállt, diónyi gombócokat csinálunk belőle, nem kell ellapítani félgömbbé, kilapul magától.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, köztük helyet hagyva. Előmelegített sütőben kis lángon (160 fok) 15-20 perc alatt halványra sütjük. 15 perc után már rá kell nézni! A 15. percre szép egyenletes felszínűre húzza ki magát. Ezután úgy 5 perccel már elkezdenek kirepedezni, kiszáradni, tehát még azelőtt ki kell venni.

A kész félgömbök közepét kiskanállal kikaparjuk. A töltelékhez a sütimorzsát meglocsoljuk a rumaromával,majd a többi hozzávalóval összekeverjük sűrű krémmé.

A krémmel megtöltjük a félgömböket, és összepárosítjuk. Mindegyik barackot megfestjük egy ecset segítségével aromával, és rögtön kristálycukorba forgatjuk.

Apró levelekkel díszítjük.

Tipp:

Ha rosszul keverjük ki a tésztát, akkor nem dagadnak meg a gombócok a sütőben, sőt már a sülés 5-10. percében meg is repedeznek.

Érdemes 1-2 gombócot betenni a kész tésztából próbasütésre. Ha szétrepednek, még javíthatunk rajta.

Ha az a gond, hogy erősen süt a sütő (típustól függ), vegyük picit lejjebb a hőfokot, hogy lassabban süljenek át.

Az is előfordulhat, hogy a tészta lett túl száraz. Ezen is javíthatunk, ha evőkanalanként hozzáadva még gyúrunk bele egy kis tejet, esetleg kevés vajat.