Ökörszem áfonyával recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 1,5-2 dl langyos tej (ha lehet, házi)
- 5 dkg porcukor
- 35 dkg sima liszt
- 3 g száraz élesztő, vagy 1 dkg friss
- 3 dkg vaj
Töltelékhez:
- 25 dkg félzsíros túró
- 10 dkg áfonya, vagy 5 dkg mazsola
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS +1 sárgája - 5-6 dkg cukor
- 1 dl tejföl
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 tk vanília kivonat
Elkészítése:
A tésztához a hozzávalókat a fenti sorrendben bepakoljuk a kenyérsütőgép üstjébe: először a langyos tejet, majd a porcukrot, a lisztet és a tetejére az élesztőt. Dagasztóprogramra állítjuk, és bekapcsoljuk a gépet, majd mikor már a tészta összeállt, hozzáadjuk a langyos olvasztott vajat, és hagyom, hogy jól bedagassza a gép.
Ha kézzel készítjük a tésztát, akkor egy mokkáskanálnyi cukorral édesített, kézmeleg tejben felfuttatjuk a friss élesztőt, és úgy dolgozunk vele tovább. A hozzávalókat jól összegyúrjuk, lágy, rugalmas tésztává. Addig dagasszuk, míg a tészta felülete fényes, hólyagos nem lesz.
Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel. Majd enyhén lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk, és 5 percig letakarva pihentetjük.
Miközben a tészta kel, addig elkészítjük a tölteléket.
Ehhez a túrót áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, az egész tojást, a tejfölt, a reszelt citromhéjat és az egészet jól összekeverjük.
Az áfonyaszemeket megmossuk, papírtörlővel megszárítjuk. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és fánkszaggatóval köröket szaggatunk belőle, majd a maradékot ismét összegyúrva kiszaggatjuk azt is.
Mindegyik kör közepét a két hüvelykujjunkkal, vagy egy kisebb átmérőjű pohár aljával kilapítjuk, fészket készítünk úgy, hogy körülbelül egy centis peremet hagyunk. Az így kiképzett fészkekben elosztjuk a tölteléket, mindegyik süteményt kirakjuk ízlés szerinti elrendezésben áfonyával. De az áfonya szemeket bele is forgathatjuk a túrótöltelékbe. Az áfonya helyett használhatunk mazsolát is.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, a tészta peremét lekenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben, 190 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.
Tipp:
Én általában száraz élesztőt használok, de ha kenyérsütőgéppel készítem a tésztát és friss élesztőt teszek bele, azt is csak rámorzsolom a liszt tetejére, mert a gép tökéletesen eldolgozza, és dagasztás közben picit melegíti is, így nagyon szép, kidolgozott kelt tésztát kapok.
Ebből a mennyiségből kb. 9-10 darab kész süti lesz.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »
10 sós süti karácsonyra, amivel nem kell sokat vacakolnod
A karácsonyi készülődésben jól jön néhány gyorsan elkészíthető, mégis finom
Tovább olvasom »
9 zserbó recept, amit érdemes elkészíteni idén karácsonykor
A zserbó sok családban a karácsonyi sütemények egyik kihagyhatatlan darabja
Tovább olvasom »
Különleges karácsonyi kekszek és linzerek – 12 ünnepi finomság amit nem látsz minden nap
Az ünnepi időszakban jólesik néhány különleges aprósütemény, amely nemcsak
Tovább olvasom »
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »

