Ökörszem áfonyával recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tésztához:
- 1,5-2 dl langyos tej (ha lehet, házi)
- 5 dkg porcukor
- 35 dkg sima liszt
- 3 g száraz élesztő, vagy 1 dkg friss
- 3 dkg vaj
Töltelékhez:
- 25 dkg félzsíros túró
- 10 dkg áfonya, vagy 5 dkg mazsola
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS +1 sárgája
- 5-6 dkg cukor
- 1 dl tejföl
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 tk vanília kivonat
Elkészítése:
A tésztához a hozzávalókat a fenti sorrendben bepakoljuk a kenyérsütőgép üstjébe: először a langyos tejet, majd a porcukrot, a lisztet és a tetejére az élesztőt. Dagasztóprogramra állítjuk, és bekapcsoljuk a gépet, majd mikor már a tészta összeállt, hozzáadjuk a langyos olvasztott vajat, és hagyom, hogy jól bedagassza a gép.
Ha kézzel készítjük a tésztát, akkor egy mokkáskanálnyi cukorral édesített, kézmeleg tejben felfuttatjuk a friss élesztőt, és úgy dolgozunk vele tovább. A hozzávalókat jól összegyúrjuk, lágy, rugalmas tésztává. Addig dagasszuk, míg a tészta felülete fényes, hólyagos nem lesz.
Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel. Majd enyhén lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk, és 5 percig letakarva pihentetjük.
Miközben a tészta kel, addig elkészítjük a tölteléket.
Ehhez a túrót áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, az egész tojást, a tejfölt, a reszelt citromhéjat és az egészet jól összekeverjük.
Az áfonyaszemeket megmossuk, papírtörlővel megszárítjuk. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és fánkszaggatóval köröket szaggatunk belőle, majd a maradékot ismét összegyúrva kiszaggatjuk azt is.
Mindegyik kör közepét a két hüvelykujjunkkal, vagy egy kisebb átmérőjű pohár aljával kilapítjuk, fészket készítünk úgy, hogy körülbelül egy centis peremet hagyunk. Az így kiképzett fészkekben elosztjuk a tölteléket, mindegyik süteményt kirakjuk ízlés szerinti elrendezésben áfonyával. De az áfonya szemeket bele is forgathatjuk a túrótöltelékbe. Az áfonya helyett használhatunk mazsolát is.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, a tészta peremét lekenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben, 190 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.
Tipp:
Én általában száraz élesztőt használok, de ha kenyérsütőgéppel készítem a tésztát és friss élesztőt teszek bele, azt is csak rámorzsolom a liszt tetejére, mert a gép tökéletesen eldolgozza, és dagasztás közben picit melegíti is, így nagyon szép, kidolgozott kelt tésztát kapok.
Ebből a mennyiségből kb. 9-10 darab kész süti lesz.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »