Mazsolás csomók recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók 16 darabhoz
- 500 g liszt
- 2 tk porcukor
- 0,5 tk só
- 1 kk fahéj
- 10 dkg mazsola
- 6 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- kenéshez a tetejére 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
Egy nagy tálba lisztet szitálunk, elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzáadjuk a fahéjat, cukrot, mazsolát és a sót. Egy lábasba tejet langyosítunk, addig amíg a vaj el nem olvad (ne legyen forró, ha az lenne várj, amíg langyos lesz. A túl forró folyadék megöli az élesztő gombákat és nem fog megkelni a tésztád!), majd a vajas- tejet hozzáöntjük a lisztes keverékhez és alaposan kidolgozzuk, amíg rugalmas tésztát nem kapunk.
Letakarva meleg helyen 20 percet pihentetjük, majd finoman átgyúrjuk, így távoznak a felesleges légbuborékok. 16 egyenlő részre vágjuk. 20 cm-es rudakat sodrunk és egy laza csomót kötünk rájuk.
A csomócskákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Újabb 15 percet pihentetjük őket.
Felvert tojással, vagy vízzel lekenjük és előmelegített sütőben 200 fokon 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácsra téve hűtjük és porcukorral hintjük.
Finom, omlós marad másnapra is, így akár az uzsonna zacskóba is rejthetünk néhányat a gyerkőcöknek :)
Csomózzatok ti is!