Mazsolás csomók

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók 16 darabhoz

  • 500 g liszt
  • 2 tk porcukor
  • 0,5 tk só
  • 1 kk fahéj
  • 10 dkg mazsola
  • 6 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • kenéshez a tetejére 1 tojás

Elkészítése:

Egy nagy tálba lisztet szitálunk, elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzáadjuk a fahéjat, cukrot, mazsolát és a sót. Egy lábasba tejet langyosítunk, addig amíg a vaj el nem olvad (ne legyen forró, ha az lenne várj, amíg langyos lesz. A túl forró folyadék megöli az élesztő gombákat és nem fog megkelni a tésztád!), majd a vajas- tejet hozzáöntjük a lisztes keverékhez és alaposan kidolgozzuk, amíg rugalmas tésztát nem kapunk.

Letakarva meleg helyen 20 percet pihentetjük, majd finoman átgyúrjuk, így távoznak a felesleges légbuborékok. 16 egyenlő részre vágjuk. 20 cm-es rudakat sodrunk és egy laza csomót kötünk rájuk.
2013-10-026
A csomócskákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Újabb 15 percet pihentetjük őket.

Felvert tojással, vagy vízzel lekenjük és előmelegített sütőben 200 fokon 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácsra téve hűtjük és porcukorral hintjük.

Finom, omlós marad másnapra is, így akár az uzsonna zacskóba is rejthetünk néhányat a gyerkőcöknek :)
Csomózzatok ti is!