Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mazsolás császárzsemle recept

Mazsolás császárzsemle
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:

    • 30 dkg kenyérliszt (a finomliszt is jó)
    • 2 dl tej (langyos)
    • 1,5 dkg friss élesztő
    • 1 mk sütőpor
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 3 ek kristálycukor
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 5 dkg olvasztott vaj
    • 5 dkg mazsola
    • 1 ek rum
    • 1 dl víz

    A kenéshez:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje (ami megmarad)
    • 1 ek tej
    • 1 tk porcukor

    Elkészítése:

    Az első lépés, hogy a mazsolákat beáztatjuk a víz és a rum keverékébe.

    A kelt tésztához az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, amihez előzőleg már hozzáadtunk egy evőkanálnyi cukrot, majd felfuttatjuk.

    A lisztet és a sütőport egy tálba szitáljuk, összekeverjük a vaníliás cukorral és a két evőkanál sima cukorral, hozzáütjük a tojás sárgáját a legvégén pedig a megolvasztott és langyosra hűlt olvasztott vajat, valamint a felfutott élesztőt. A hozzávalókból tésztát gyúrunk és legalább 8-10 percig dagasztjuk, majd félrerakjuk.

    A mazsolákat kinyomkodjuk és egy papírtörlő segítségével leitatjuk róla a nedvességet.

    Ezután a tésztát lisztezett felületre borítjuk és beledolgozzuk a mazsolát. Cipót formázunk a tésztából, majd 20 percet pihentetjük, hogy kicsit beinduljon a kelési folyamat.

    Ezután hat egyenlő részre osztjuk és tetszés szerinti zsemlécskéket készítünk. Én császárzsemléket formáztam, csomózásos technikával, de sima bucikat is készíthetünk.

    Ha elkészültünk, egy tiszta konyharuhával takarjuk le és legalább 8 órát pihentessük a hűtőszekrényben (a zsemle természetesen elkészíthető hidegen kelesztés nélkül is, ebben az esetben a megformázott zsemléket legalább 40 percet kelesszük tovább szobahőmérsékleten).

    Másnap reggel vegyük ki a hűtőből, hagyjuk egy fél órát felengedni, majd kenjük le a tojásfehérje, a cukor és a tej keverékével, ezután toljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe. Süssük kb 20 percet, amíg aranybarnára nem pirulnak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá