Mazsolás császárzsemle recept
Hozzávalók:
- 30 dkg kenyérliszt (a finomliszt is jó)
- 2 dl tej (langyos)
- 1,5 dkg friss élesztő
- 1 mk sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 ek kristálycukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 5 dkg olvasztott vaj
- 5 dkg mazsola
- 1 ek rum
- 1 dl víz
A kenéshez:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje (ami megmarad)
- 1 ek tej
- 1 tk porcukor
Elkészítése:
Az első lépés, hogy a mazsolákat beáztatjuk a víz és a rum keverékébe.
A kelt tésztához az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, amihez előzőleg már hozzáadtunk egy evőkanálnyi cukrot, majd felfuttatjuk.
A lisztet és a sütőport egy tálba szitáljuk, összekeverjük a vaníliás cukorral és a két evőkanál sima cukorral, hozzáütjük a tojás sárgáját a legvégén pedig a megolvasztott és langyosra hűlt olvasztott vajat, valamint a felfutott élesztőt. A hozzávalókból tésztát gyúrunk és legalább 8-10 percig dagasztjuk, majd félrerakjuk.
A mazsolákat kinyomkodjuk és egy papírtörlő segítségével leitatjuk róla a nedvességet.
Ezután a tésztát lisztezett felületre borítjuk és beledolgozzuk a mazsolát. Cipót formázunk a tésztából, majd 20 percet pihentetjük, hogy kicsit beinduljon a kelési folyamat.
Ezután hat egyenlő részre osztjuk és tetszés szerinti zsemlécskéket készítünk. Én császárzsemléket formáztam, csomózásos technikával, de sima bucikat is készíthetünk.
Ha elkészültünk, egy tiszta konyharuhával takarjuk le és legalább 8 órát pihentessük a hűtőszekrényben (a zsemle természetesen elkészíthető hidegen kelesztés nélkül is, ebben az esetben a megformázott zsemléket legalább 40 percet kelesszük tovább szobahőmérsékleten).
Másnap reggel vegyük ki a hűtőből, hagyjuk egy fél órát felengedni, majd kenjük le a tojásfehérje, a cukor és a tej keverékével, ezután toljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe. Süssük kb 20 percet, amíg aranybarnára nem pirulnak.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »
Egészséges étkezés a munkahelyen – a Jooble szakértői véleménye (x)
Szeretnél hosszú távon fenntartható egészséges életmódot élni, de a munkahe
Tovább olvasom »
Ropogós, sajtos, omlós – 10 sós süti, amit imádni fogsz
A sós sütemények mindig biztos sikert aratnak, legyen szó vendégvárásról, e
Tovább olvasom »
12 házi ostyasüti, amit nem lehet abbahagyni
Az ostyás sütemények mindig könnyed, ropogós és krémes kombinációjukkal hód
Tovább olvasom »
A kávé szerelmeseinek – 8 süti, amit imádni fogtok
A kávé nemcsak a reggelek elengedhetetlen része, hanem a desszertek világáb
Tovább olvasom »
Krémes csodák – 12 ellenállhatatlan krémes süti recept
A sütemények világában a krémes desszertek mindig különleges helyet foglaln
Tovább olvasom »