Mákos rétes (anyós recept) recept

Hozzávalók:
2 rúd réteshez:
- 8 réteslap
- 250 g darált mák
- 0,5 marék mazsola
- 5 ek porcukor (vagy szorbit)
- 1 kk fahéj
- 0,5 tasak vaníliás cukor
- 3 ek tejföl
- 50 g vaj
- 1 dl étolaj
- 2 ek zsemlemorzsa
- pár csepp citromlé
Elkészítése:
Elkészítjük a tölteléket. A darált mákot, a cukrot, a mazsolát, a fahéjat, a citromlevet, a tejfölt és a zsemlemorzsát elkeverjük. Ha túl folyósnak találjuk, kevés zsemlemorzsával sűríthetjük, ha túl keménynek, tejföllel hígíthatjuk.
Felolvasztjuk a vajat, elkeverjük olajjal. Megnedvesített konyharuhára fektetjük a réteslapot, amit megkenünk a vaj és az olaj keverékével. Erre újabb lapot terítünk, amit ismét megkenünk. Ezt így folytatjuk a 4. lap felhasználásáig. (A másik 4 lapból készül a másik rúd rétes.)
Erre a lapra terítjük egyenletesen a töltelék felét, majd a konyharuha segítségével felhajtjuk. Ügyeljünk, hogy a hajtás ne kerüljön felülre, hanem a rétes egyik oldalán maradjon. Így saját súlya megakadályozza, hogy sütés közben szétnyíljon.
Sütőpapírral borított tepsibe fektetjük a rudat, amikor megtöltöttük, a másik rudat is mellé tesszük. Vigyázzunk, ne érjenek össze!
Tetejét és oldalait kenjük mag a vaj és az olaj keverékével.
Addig sütjük közepes hőfokon, míg aranybarnák nem lesznek.
Ne vágjuk meg melegen, mert akkor könnyebben töredezik. Felszeletelés előtt, vagy utána megszórhatjuk porcukorral, esetleg szorbittal is. Ha cukor helyett szorbitot használunk, cukorbetegek is fogyaszthatják.
Tipp:
Anyósom féltve őrzött füzetében őrzi receptjeit. Ebből másoltam ki a rétesét is.
Kedvemért cukor helyett édesítőt (szorbitot) használ.
A mákos rétes (anyós recept) kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 10 g
Szénhidrát: 33 g
Zsír: 35 g
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mire jó egy konyhai pároló és hogyan használd? (x)
A konyhai pároló, mint konyhai eszköz talán nem tűnik nélkülözhetetlennek,
Tovább olvasom »
Mit kezdjünk a maradék sonkával? 7 ötlet hétfő estére
A húsvéti sonkából szinte mindig marad, és bár egy darabig még jólesik egy
Tovább olvasom »
5 töltött tojás, amitől leesik az állad – húsvéti klasszikus újragondolva
A húsvéti tojás nem csak dísz lehet – mutatunk öt isteni töltött tojás rece
Tovább olvasom »
12 sós vendégváró húsvétra – pogácsák és rágcsák a locsolóknak
Húsvétkor nemcsak a sonkás-tojásos reggeli kerül az asztalra, hanem az apró
Tovább olvasom »
Húsvéti édes sütemények, amik ünnepi hangulatot varázsolnak
A húsvéti asztalról nem hiányozhatnak az édes finomságok sem, hiszen ezek k
Tovább olvasom »
Ünnepi reggelik húsvétra – sonkás, tojásos, tormás finomságok egy helyen
A húsvéti reggeliknek különleges hangulata van: sonkaillat, friss torma, to
Tovább olvasom »