Mákos rétes (anyós recept) recept

Hozzávalók:
2 rúd réteshez:
- 8 réteslap
- 250 g darált mák
- 0,5 marék mazsola
- 5 ek porcukor (vagy szorbit)
- 1 kk fahéj
- 0,5 tasak vaníliás cukor
- 3 ek tejföl
- 50 g vaj
- 1 dl étolaj
- 2 ek zsemlemorzsa
- pár csepp citromlé
Elkészítése:
Elkészítjük a tölteléket. A darált mákot, a cukrot, a mazsolát, a fahéjat, a citromlevet, a tejfölt és a zsemlemorzsát elkeverjük. Ha túl folyósnak találjuk, kevés zsemlemorzsával sűríthetjük, ha túl keménynek, tejföllel hígíthatjuk.
Felolvasztjuk a vajat, elkeverjük olajjal. Megnedvesített konyharuhára fektetjük a réteslapot, amit megkenünk a vaj és az olaj keverékével. Erre újabb lapot terítünk, amit ismét megkenünk. Ezt így folytatjuk a 4. lap felhasználásáig. (A másik 4 lapból készül a másik rúd rétes.)
Erre a lapra terítjük egyenletesen a töltelék felét, majd a konyharuha segítségével felhajtjuk. Ügyeljünk, hogy a hajtás ne kerüljön felülre, hanem a rétes egyik oldalán maradjon. Így saját súlya megakadályozza, hogy sütés közben szétnyíljon.
Sütőpapírral borított tepsibe fektetjük a rudat, amikor megtöltöttük, a másik rudat is mellé tesszük. Vigyázzunk, ne érjenek össze!
Tetejét és oldalait kenjük mag a vaj és az olaj keverékével.
Addig sütjük közepes hőfokon, míg aranybarnák nem lesznek.
Ne vágjuk meg melegen, mert akkor könnyebben töredezik. Felszeletelés előtt, vagy utána megszórhatjuk porcukorral, esetleg szorbittal is. Ha cukor helyett szorbitot használunk, cukorbetegek is fogyaszthatják.
Tipp:
Anyósom féltve őrzött füzetében őrzi receptjeit. Ebből másoltam ki a rétesét is.
Kedvemért cukor helyett édesítőt (szorbitot) használ.
A mákos rétes (anyós recept) kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 10 g
Szénhidrát: 33 g
Zsír: 35 g
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

7 étel, amit valójában nem is úgy kellene tárolni, ahogy gondolod
Van az úgy, hogy azt hisszük, jól csináljuk – aztán kiderül, hogy mégsem. K
Tovább olvasom »
10 ikonikus magyar étel, amit a külföldiek furcsának tartanak
A magyar konyha gazdag, ízgazdag, és erősen fűszeres – mi ezt szeretj
Tovább olvasom »
9 étel, amit nem is tudtál, hogy véletlenül találták fel
Sok ikonikus étel és ital mögött nem gondosan megtervezett recept áll, hane
Tovább olvasom »
10 érdekesség a fűszerekről, amit még a nagymamád sem biztos, hogy tud
A magyar konyha elképzelhetetlen fűszerek nélkül – gondoljunk csak a pirosp
Tovább olvasom »
10 dolog, amit nem tudtál a fokhagymáról
A fokhagyma sokunk konyhájának alapköve: ad egy csipet karaktert minden éte
Tovább olvasom »
10 meglepő tény az eperről, amit valószínűleg nem tudtál
Az eperről mindannyian tudjuk, hogy finom, illatos, és szinte elenged
Tovább olvasom »