Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Magvas házi kenyér recept

Magvas házi kenyér
Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    Öregtészta hozzávalói:

    • 15 dkg BL80 kenyérliszt
    • 0,9 dl víz
    • 0,3 dkg friss élesztő

    Tészta hozzávalói:

    • 3-3 dkg mák, szezámmag és lenmag
    • 0,9 dl meleg víz
    • 50 dkg BL80 kenyérliszt
    • 2 tk só
    • 2 ek burgonyapehely (el is hagyható)
    • 3 ek olaj
    • 1,5 dl tej
    • 1 dl víz
    • az összes öregtészta (240 g)
    • 1 dkg friss élesztő

    Elkészítése:

    A kenyérsütést megelőző napon állítsuk össze az öregtésztát, mert 10-12 órán át pihentetni kell.

    Egy tálba öntsük bele a vizet, morzsoljuk hozzá az élesztőt, majd adjuk hozzá a lisztet is. Ezután alaposan gyúrjuk össze, majd letakarva hagyjuk a konyhapulton 10-12 órán keresztül.

    Másnap a magokat pirítsuk illatosra, majd öntsük ki egy tálba, és öntsük rá a meleg vizet. Ezután tegyük félre, és hűtsük ki.

    Egy tálba szitáljuk bele a lisztet, majd keverjük össze a sóval és a burgonyapehellyel. (A burgonyapehely el is hagyható.)

    A liszt közepébe csináljunk egy mélyedést, majd öntsük bele az olajat, a tejet, a vizet, és adjuk hozzá kisebb darabokra tépkedve az öregtésztát, a kihűlt magokat, és morzsoljuk a tetejére az élesztőt. Ezután kezdjük el dagasztani a tésztát kézzel, vagy géppel.

    Kézi dagasztásnál gyúrjuk össze a tésztát, majd tegyük ki a gyúródeszkára, és erőteljes mozdulatokkal kezdjük el gyúrni. Kb. 15 percig gyúrjuk, hogy a tészta szép sima, fényes és rugalmas legyen, és ne ragadjon sem a kezünkhöz, sem pedig a deszkához. (Ha kissé még ragacsos lenne, akkor egy kevés lisztet még adjunk hozzá.)
    Ezután tegyük vissza az enyhén kilisztezett tálba, majd letakarva szobahőmérsékleten kelesszük 30-35 percig.

    A megkelt tésztát borítsuk ki enyhén lisztezett deszkára, majd vágjuk fel 4 egyforma darabra.

    A tésztadarabokat egyesével gömbölyítsük, formázzuk cipóvá, majd fóliával letakarva pihentessük 15 percig.

    Ezután a cipókból kb. 55 cm hosszú rudakat sodrunk. Két rudat X alakban egymásra fektetünk, és elkezdjük keresztezni őket. Először az alul lévő rúd felső szárát hajtjuk le az alsó mellé, keresztezzük őket (így hurok képződik a másik rúd körül), majd a két szárat V alakban kicsit szétnyitjuk. Ezután a másik rúd felső szárát hajtjuk le és keresztezzük az alsóval a V alak közepén. Váltakozva addig keresztezzük a két rúd szárait, amíg a tészta engedi. A végét szorosan összecsípjük, és a fonatot gyengéden végig görgetjük a deszkán.
    Ugyanezt elvégezzük a másik két tésztarúddal is.

    Béleljünk ki sütőpapírral egy kb. 35 x 45 cm-es tepsit, majd egymástól távolabb fektessük rá a két fonatot. Ezután takarjuk le fóliával, és szobahőmérsékleten 45-50 percig hagyjuk kelni.

    A megkelt fonatokat ezután permetezzük le vízzel, és szórjuk meg mákkal.

    A sütőt melegítsük fel 220 fokra, majd az egyik sarkába helyezzünk be egy edényben kb. 1,5 dl forró vizet.
    Az előmelegített sütőbe tegyük be a tepsit, majd süssük a kenyereket 30 percig. Ezután vegyük ki a vizes edényt, majd csökkentsük a hőfokot 200 fokra, és süssük a kenyereket szép aranybarnára.

    Amikor a kenyerek szép aranybarnára sültek, zárjuk el a gázt, majd egy fakanállal résnyire támasszuk ki a sütőajtót, és hagyjuk még bent 5-10 percig a kenyereket.

    Ezután vegyük ki a tepsit a sütőből, helyezzük rácsra a kenyereket, majd permetezzük le hideg vízzel, és hagyjuk teljesen kihűlni.

    A teljesen kihűlt kenyeret tálalás előtt éles késsel szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

    A magvas házi kenyér kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 292 kcal
    Fehérje: 9 g
    Szénhidrát: 46 g
    Zsír: 8 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá