Magvas házi kenyér recept
Hozzávalók:
Öregtészta hozzávalói:
- 15 dkg BL80 kenyérliszt
- 0,9 dl víz
- 0,3 dkg friss élesztő
Tészta hozzávalói:
- 3-3 dkg mák, szezámmag és lenmag
- 0,9 dl meleg víz
- 50 dkg BL80 kenyérliszt
- 2 tk só
- 2 ek burgonyapehely (el is hagyható)
- 3 ek olaj
- 1,5 dl tej
- 1 dl víz
- az összes öregtészta (240 g)
- 1 dkg friss élesztő
Elkészítése:
A kenyérsütést megelőző napon állítsuk össze az öregtésztát, mert 10-12 órán át pihentetni kell.
Egy tálba öntsük bele a vizet, morzsoljuk hozzá az élesztőt, majd adjuk hozzá a lisztet is. Ezután alaposan gyúrjuk össze, majd letakarva hagyjuk a konyhapulton 10-12 órán keresztül.
Másnap a magokat pirítsuk illatosra, majd öntsük ki egy tálba, és öntsük rá a meleg vizet. Ezután tegyük félre, és hűtsük ki.
Egy tálba szitáljuk bele a lisztet, majd keverjük össze a sóval és a burgonyapehellyel. (A burgonyapehely el is hagyható.)
A liszt közepébe csináljunk egy mélyedést, majd öntsük bele az olajat, a tejet, a vizet, és adjuk hozzá kisebb darabokra tépkedve az öregtésztát, a kihűlt magokat, és morzsoljuk a tetejére az élesztőt. Ezután kezdjük el dagasztani a tésztát kézzel, vagy géppel.
Kézi dagasztásnál gyúrjuk össze a tésztát, majd tegyük ki a gyúródeszkára, és erőteljes mozdulatokkal kezdjük el gyúrni. Kb. 15 percig gyúrjuk, hogy a tészta szép sima, fényes és rugalmas legyen, és ne ragadjon sem a kezünkhöz, sem pedig a deszkához. (Ha kissé még ragacsos lenne, akkor egy kevés lisztet még adjunk hozzá.)
Ezután tegyük vissza az enyhén kilisztezett tálba, majd letakarva szobahőmérsékleten kelesszük 30-35 percig.
A megkelt tésztát borítsuk ki enyhén lisztezett deszkára, majd vágjuk fel 4 egyforma darabra.
A tésztadarabokat egyesével gömbölyítsük, formázzuk cipóvá, majd fóliával letakarva pihentessük 15 percig.
Ezután a cipókból kb. 55 cm hosszú rudakat sodrunk. Két rudat X alakban egymásra fektetünk, és elkezdjük keresztezni őket. Először az alul lévő rúd felső szárát hajtjuk le az alsó mellé, keresztezzük őket (így hurok képződik a másik rúd körül), majd a két szárat V alakban kicsit szétnyitjuk. Ezután a másik rúd felső szárát hajtjuk le és keresztezzük az alsóval a V alak közepén. Váltakozva addig keresztezzük a két rúd szárait, amíg a tészta engedi. A végét szorosan összecsípjük, és a fonatot gyengéden végig görgetjük a deszkán.
Ugyanezt elvégezzük a másik két tésztarúddal is.
Béleljünk ki sütőpapírral egy kb. 35 x 45 cm-es tepsit, majd egymástól távolabb fektessük rá a két fonatot. Ezután takarjuk le fóliával, és szobahőmérsékleten 45-50 percig hagyjuk kelni.
A megkelt fonatokat ezután permetezzük le vízzel, és szórjuk meg mákkal.
A sütőt melegítsük fel 220 fokra, majd az egyik sarkába helyezzünk be egy edényben kb. 1,5 dl forró vizet.
Az előmelegített sütőbe tegyük be a tepsit, majd süssük a kenyereket 30 percig. Ezután vegyük ki a vizes edényt, majd csökkentsük a hőfokot 200 fokra, és süssük a kenyereket szép aranybarnára.
Amikor a kenyerek szép aranybarnára sültek, zárjuk el a gázt, majd egy fakanállal résnyire támasszuk ki a sütőajtót, és hagyjuk még bent 5-10 percig a kenyereket.
Ezután vegyük ki a tepsit a sütőből, helyezzük rácsra a kenyereket, majd permetezzük le hideg vízzel, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A teljesen kihűlt kenyeret tálalás előtt éles késsel szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
A magvas házi kenyér kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 9 g
Szénhidrát: 46 g
Zsír: 8 g