Madártej kuglóf recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 8 ek cukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 5-6 ek baracklekvár (folyós)
- 8 dl tej
Elkészítése:
Kivajazunk egy kuglófformát.
Szétválasztjuk a tojásokat. A tojás sárgákat 5 ek cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A tejet melegítjük és apránként hozzákavarjuk a habos tojás sárgákat. Sűrűsödésig kevergetjük, ügyelve, hogy ki ne csapódjon a tojás sárgája. Ha besűrűsödött levesszük a tűzről és a tálaló edénybe öntjük.
Egy nagyobb edénybe (amibe belefér a kuglófforma) egy-két liter vizet felteszünk forrni.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé belekanalazzuk a lekvárt és úgy fejezzük be a habverést. A habot a kikent kuglófformába simítjuk, majd beleállítjuk a forrásban lévő vízbe. Lefedjük fedővel és időnként a fedőt megtöröljük a lecsapódott párától. A gőzben a habot tűpróbáig “főzzük” (5-7perc).
A megfőtt habot az előzőleg elkészített sodóra öntjük. A maradék cukorból karamellt készítünk és rácsorgatjuk a habra.
Szeleteket vágunk és szedünk rá mártást!
Tipp:
Szerintem bonyolultnak tűnik az elkészítés, de a hagyományos galuskák főzésénél nem nehezebb, és több időt sem vesz igénybe.
A baracklekvár lehetőleg házi legyen és kissé folyós. Nem baj ha darabos.