Madártej kuglóf

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
35 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 5 tojás
  • 8 ek cukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 5-6 ek baracklekvár (folyós)
  • 8 dl tej

Elkészítése:

Kivajazunk egy kuglófformát.

Szétválasztjuk a tojásokat. A tojás sárgákat 5 ek cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A tejet melegítjük és apránként hozzákavarjuk a habos tojás sárgákat. Sűrűsödésig kevergetjük, ügyelve, hogy ki ne csapódjon a tojás sárgája. Ha besűrűsödött levesszük a tűzről és a tálaló edénybe öntjük.

Egy nagyobb edénybe (amibe belefér a kuglófforma) egy-két liter vizet felteszünk forrni.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé belekanalazzuk a lekvárt és úgy fejezzük be a habverést. A habot a kikent kuglófformába simítjuk, majd beleállítjuk a forrásban lévő vízbe. Lefedjük fedővel és időnként a fedőt megtöröljük a lecsapódott párától. A gőzben a habot tűpróbáig “főzzük” (5-7perc).

A megfőtt habot az előzőleg elkészített sodóra öntjük. A maradék cukorból karamellt készítünk és rácsorgatjuk a habra.

Szeleteket vágunk és szedünk rá mártást!

Tipp:

Szerintem bonyolultnak tűnik az elkészítés, de a hagyományos galuskák főzésénél nem nehezebb, és több időt sem vesz igénybe.
A baracklekvár lehetőleg házi legyen és kissé folyós. Nem baj ha darabos.