Libazsíros kiflik recept
Elkészítése:
A friss élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk a cukorral, és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, és elkezdjük dagasztani, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a megolvasztott zsírt. (Ha szükséges, 1-2 ek tejjel lazíthatjuk, nekem még kellett hozzá, mert keménynek találtam a tésztát.)
Letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kör alakúra, kb. 4 mm vastagra nyújtjuk.
8 cikkre vágjuk. A szeletek szélesebb részétől kezdve feltekerjük, és kifli formára hajlítjuk őket.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, egymástól kicsit távolabb úgy, hogy a kifli hajtás része alulra kerüljön.
Letakarva addig hagyjuk kelni, míg bemelegszik a sütő, ez kb. 20 perc
A kifliket lekenjük egy kisebb, felvert tojással.
180 fokon, hőlégkeveréssel 15 perc alatt megsütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Régen sütöttem kiflit, ezért ma sorra került. A Márton naphoz igazodva libazsírral készült. Remek uzsonna lett belőle egy kis tojásos libatepertőkrém és egy kevés karikára vágott lila hagyma társaságában.
A libazsíros kiflik kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 41 g
Zsír: 11 g