Libazsíros kiflik

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2 csapott kk só
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 dl tej (+2 ek szükség esetén)
  • 1 tk cukor
  • 1 egész tojás
  • 8 dkg libazsír

Tetejére:

  • 1 kisebb tojás

Elkészítése:

A friss élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk a cukorral, és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, és elkezdjük dagasztani, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a megolvasztott zsírt. (Ha szükséges, 1-2 ek tejjel lazíthatjuk, nekem még kellett hozzá, mert keménynek találtam a tésztát.)

Letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kör alakúra, kb. 4 mm vastagra nyújtjuk.
8 cikkre vágjuk. A szeletek szélesebb részétől kezdve feltekerjük, és kifli formára hajlítjuk őket.

Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, egymástól kicsit távolabb úgy, hogy a kifli hajtás része alulra kerüljön.
Letakarva addig hagyjuk kelni, míg bemelegszik a sütő, ez kb. 20 perc

A kifliket lekenjük egy kisebb, felvert tojással.

180 fokon, hőlégkeveréssel 15 perc alatt megsütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni.

Tipp:

Régen sütöttem kiflit, ezért ma sorra került. A Márton naphoz igazodva libazsírral készült. Remek uzsonna lett belőle egy kis tojásos libatepertőkrém és egy kevés karikára vágott lila hagyma társaságában.