Lekváros bukta recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
16 darabhoz:
- 50 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 3 dl tej
- 6 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- csipet só
- lekvár a töltéshez
- porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
1 dl langyos tejbe kevés porcukrot teszünk, belemorzsoljuk az élesztőt, plusz 2 ek lisztet és kovászt készítünk.
A tojás sárgákat a megmaradt cukorral és a sóval elkeverjük, hozzáadjuk a többi langyos tejet és az élesztőt. Ezt az egyveleget az átszitált liszthez adjuk és olvasztott vajat hozzáöntve szép, sima tésztát dolgozunk ki. Langyos helyen, nejlonnal letakarva duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett felületen finoman átgyúrjuk, kinyomva a tésztából a felesleges gázbuborékokat. 1 cm vastagságú, téglalap alakúra nyújtjuk és éles késsel vagy pizzavágóval 10 cm-es négyzetekre vágjuk, majd mindegyik közepébe lekvárt kanalazunk (célszerű sűrű, sütésálló lekvárt használni, hogy ne “szökjön” ki a tésztából).
A tészta két szélét kicsit behajtjuk és az egészet óvatosan félbe hajtva, enyhén megnyomkodva, hogy a lekvárt gondosan bezárjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a sütő aljába én vízzel teli edényt szoktam tenni, elősegítve ezzel a bukták jobb állagának elérését.
Kivajazott vagy sütőpapírozott tepsiben szorosan egymás mellé helyezzük és tetejüket olvasztott vajjal vagy tojással lekenjük.
Forró sütőbe tolva, 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Kis pihentetés után tálra szedve, porcukorral hintjük.
Kötényeket felkötni :) Jó étvágyat!
Tipp:
A kelt tészták soraiban gyakran visszatérő vendége nálunk a lekváros bukta. Lehet nem szeretni. :)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »