Lekváros bukta recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
16 darabhoz:
- 50 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 3 dl tej
- 6 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- csipet só
- lekvár a töltéshez
- porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
1 dl langyos tejbe kevés porcukrot teszünk, belemorzsoljuk az élesztőt, plusz 2 ek lisztet és kovászt készítünk.
A tojás sárgákat a megmaradt cukorral és a sóval elkeverjük, hozzáadjuk a többi langyos tejet és az élesztőt. Ezt az egyveleget az átszitált liszthez adjuk és olvasztott vajat hozzáöntve szép, sima tésztát dolgozunk ki. Langyos helyen, nejlonnal letakarva duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett felületen finoman átgyúrjuk, kinyomva a tésztából a felesleges gázbuborékokat. 1 cm vastagságú, téglalap alakúra nyújtjuk és éles késsel vagy pizzavágóval 10 cm-es négyzetekre vágjuk, majd mindegyik közepébe lekvárt kanalazunk (célszerű sűrű, sütésálló lekvárt használni, hogy ne “szökjön” ki a tésztából).
A tészta két szélét kicsit behajtjuk és az egészet óvatosan félbe hajtva, enyhén megnyomkodva, hogy a lekvárt gondosan bezárjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a sütő aljába én vízzel teli edényt szoktam tenni, elősegítve ezzel a bukták jobb állagának elérését.
Kivajazott vagy sütőpapírozott tepsiben szorosan egymás mellé helyezzük és tetejüket olvasztott vajjal vagy tojással lekenjük.
Forró sütőbe tolva, 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Kis pihentetés után tálra szedve, porcukorral hintjük.
Kötényeket felkötni :) Jó étvágyat!
Tipp:
A kelt tészták soraiban gyakran visszatérő vendége nálunk a lekváros bukta. Lehet nem szeretni. :)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 különleges és csodás torta telis-tele csokival!
Ez a válogatás a csokirajongók álma: krémes, mousse-os, gyümölcsös, sőt még
Tovább olvasom »
Batyuk sokasága: töltött falatkák minden alkalomra
Ebben a válogatásban találsz édességeket túróval, epres-túrós változatokat,
Tovább olvasom »
Kolbász minden mennyiségben: leves, főétel, sós sütemény, kelttészta
Ha szereted a karakteres, húsos ízeket, a kolbász az egyik legjobb barátod
Tovább olvasom »
Könnyed habcsók alapú krémes, gyümölcsös desszert. Igen, ez a Pavlova!
A Pavlova a desszertek királynője: egyszerre habos, roppanós és ellenállhat
Tovább olvasom »
Galuska a főszerepben: gyűjts inspirációt és válaszd ki a kedvenced!
A galuska nem csak kísérő, hanem önálló sztár is lehet: legyen szó kolbássz
Tovább olvasom »
Válogatás fehér csoki rajongóknak: 12 mennyei sütemény egy helyen
Készülj fel, hogy belépsz a fehér csoki világába! Vannak itt krémes desszer
Tovább olvasom »