Lekváros bukta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
16 darabhoz:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 tojás sárgája
  • 3 dl tej
  • 6 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • csipet só
  • lekvár a töltéshez
  • porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

1 dl langyos tejbe kevés porcukrot teszünk, belemorzsoljuk az élesztőt, plusz 2 ek lisztet és kovászt készítünk.

A tojás sárgákat a megmaradt cukorral és a sóval elkeverjük, hozzáadjuk a többi langyos tejet és az élesztőt. Ezt az egyveleget az átszitált liszthez adjuk és olvasztott vajat hozzáöntve szép, sima tésztát dolgozunk ki. Langyos helyen, nejlonnal letakarva duplájára kelesztjük.

Enyhén lisztezett felületen finoman átgyúrjuk, kinyomva a tésztából a felesleges gázbuborékokat. 1 cm vastagságú, téglalap alakúra nyújtjuk és éles késsel vagy pizzavágóval 10 cm-es négyzetekre vágjuk, majd mindegyik közepébe lekvárt kanalazunk (célszerű sűrű, sütésálló lekvárt használni, hogy ne “szökjön” ki a tésztából).

A tészta két szélét kicsit behajtjuk és az egészet óvatosan félbe hajtva, enyhén megnyomkodva, hogy a lekvárt gondosan bezárjuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a sütő aljába én vízzel teli edényt szoktam tenni, elősegítve ezzel a bukták jobb állagának elérését.

Kivajazott vagy sütőpapírozott tepsiben szorosan egymás mellé helyezzük és tetejüket olvasztott vajjal vagy tojással lekenjük.

Forró sütőbe tolva, 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Kis pihentetés után tálra szedve, porcukorral hintjük.

Kötényeket felkötni :) Jó étvágyat!

Tipp:

A kelt tészták soraiban gyakran visszatérő vendége nálunk a lekváros bukta. Lehet nem szeretni. :)