Lapozós, tekercses kalács recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
A tésztához
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 2 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 7,5 dkg margarin
- csipet só
A töltelék lehet:
- fahéj-porcukor
- kakaópor-porcukor
- mák-porcukor
- dió-porcukor keveréke, vagy mindez lekvárral megbolondítva zserbós változatban
- esetleg gesztenye, vagy bármilyen lekvár ízlés szerint
Kenéshez:
- olaj
- tej
Nagyon szeretem a formás és különleges kalácsokat, melyek csodásan mutatnak a terített asztalnál, ezáltal szinte magukat kínálják :) A kelt tészták igen sokrétűek, így bátran nekiláthattok kísérletezni Ti is! :)
Elkészítése:
Kevés langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, azután a kovásszal, a tojássárgákkal, a porcukorral, az olvasztott margarinnal, a sóval összegyúrjuk és a tésztát megdagasztjuk, legalább 10 percig, majd duplájára kelesztjük.
Finoman átgyúrjuk lisztezett deszkán és annyi darabra osztjuk, ahány kalácsot készíteni szeretnénk, bármilyen méretben készülhet. Egyenként, lisztezett deszkán hosszúkásra nyújtjuk, majd megkenjük olajjal, megtöltjük a választott töltelékkel és, mint a bejglit felcsavarjuk.
A végeket egyenesre vágjuk, majd pár centire a széleitől a közepét bevágjuk, úgy hogy az alsó 1-2 réteget már ne vágjuk át. Megkenjük tejjel és hagyjuk kb. 20 percet még kelni. Aztán előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, úgy 175 C°- körüli hőmérsékleten.
Tipp:
A töltelék függvényében reszelhetünk gyümölcshéjat a tésztába, az összeállítása során.
Pl. diósba, mákosba, citrom, a kakaósba narancs héjat :)
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mutatós húsvéti vendégváró különlegesség
A húsvéti vendégvárás remek alkalom arra, hogy ne csak finom, de igazán mut
Tovább olvasom »
Húsvéti sós vendégváró finomságok
A húsvéti ünnepek nem csak a kalácsról és a főtt tojásról szólnak – a vendé
Tovább olvasom »
Ínycsiklandó tekercsek az ünnepi hidegtálra
Az ünnepi hidegtál egyik leglátványosabb és legkedveltebb elemei a különfél
Tovább olvasom »
A húsvéti asztal sztárjai: töltött tojások, amik nem csak finomak, hanem mutatósak is!
A húsvéti asztal nem lenne teljes a szépen tálalt, változatosan elkészített
Tovább olvasom »
8 egyszerű és nagyszerű süti, amikkel édesebbé teheted a mindennapokat
Van, amikor semmi másra nincs szükségünk, csak egy gyorsan összedobható, mé
Tovább olvasom »
Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »