Kovászolt dinnyehéj, cukkinivel, csilivel recept
Hozzávalók:
Hozzávalók 5 literes üveghez:
- 1 dinnye meghámozott héja
- 3 db kisebb cukkini hámozva, felszeletelve
- 1 csili
- 5-6-db gyöngyhagyma, vagy 1 lila hagyma negyedbe vágva
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 2 ek só
- 3 db. krumpli
- kb 1,8 l meleg víz
Elkészítése:
A múlt nyáron kísérletezésre adtam fejem. Sikerült kovászolnom dinnyehéjat cukkinivel, csilivel, kakukkfűvel, kaporral, gyöngyhagymával, fokhagymával. A hagyományos kovászolási eljárást követve, lenyűgöző az eredmény! A csilitől enyhén csípős, a kaportól, kakukkfűtől lágy, a hagymától ás fokhagymától, csodálatos aromát kapott a mű!
5 literes üvegbe rétegeztem a kovászolni valókat, közé csilit, hagymát, 3 szál kakukkfüvet, és szárított kaporszárat tettem. Meleg vízzel öntöttem fel, a vízhez, literenként 1 ek. sót adva. (jelenesetben 2 ek az üveghez)
ljára, közepére, és tetejére krumpliszeleteket tettem, és napos helyen hagytam kovászolódni. Az időjárás kegyére bízva, időnként a vizet pótolva, 4 nap alatt érett meg.
Nem kellett tartanom, az uborkánál túlkovászolás esetén jelentkező nyálkásodástól. Az eredményen felbuzdulva hamarosan más összetevőkkel is folytatom a kísérletet. Bátran javaslom másoknak is.
Soha nem voltam híve, hogy bármit is szemétbe dobjak, épp ezért próbáltam újrahasznosítani a dinnyehéjat. Ajánlom mindenkinek!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »

