Kovászolt cukkini sárgarépával, chilivel recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 kg cukkini
- 3 sárgarépa
- 2 nagyobb fej hagyma
- nagy csokor kaporszár vagy friss kapor
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb chili
- 2 ek só
- 2 szelet kenyér vagy 3 krumpli
Elkészítése:
A cukkinit meghámozzuk, egyforma hasábokra vágjuk. A hagymát felkarikázzuk, a sárgarépát hosszabb hasábokra vágjuk.
A sárgarépát rövid ideig forró, sós vízben blansírozzuk, hogy kicsit puhuljon, de még roppanós maradjon. Ezt a vizet használhatjuk később az üveg felöntésére is.
5 literes üvegbe rétegezzük a hozzávalókat, ügyelve a helykihasználásra. A hozzávalók mellé vagy közé 10-12 cm-es darabokra vágott kaporszárakat vagy friss kaprot dugdosunk. A megtisztított, feldarabolt fokhagymaszeleteket és a kettévágott chilit is beletesszük. Ha kenyérrel kovászolunk a tetejére, ha krumpliszeletekkel, az aljára, közepére és a tetejére is teszünk belőle.
Felöntjük sós vízzel úgy, hogy a víz literéhez 1 evőkanál só kerüljön. Az öt literes üvegbe tapasztalatom szerint 2 evőkanálnyi kell. A répa blansírozását tehát tanácsos 2 liter vízben, 2 evőkanál sóval végezni. Az üveget a tetején, méretre vágott kaporszárakkal szorítjuk le.
Jó időben 3 nap alatt lesz kész a kovászolás, ha krumplival készítjük 1 nappal tovább tart. Ha viszont krumplis kovászolást végzünk, annak leve kevésbé lesz zavaros, több ideig tárolható és a lé lehűtve kitűnő üdítő!