Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kolbászos kombe recept

Kolbászos kombe
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    A tésztához:

    • 60-70 dkg  liszt
    • 1 friss élesztő (én még egy pici szárított élesztőt is hozzáteszek pluszban ez elhagyható)
    • 350 ml langyos tej (ált. 3.5%-os tejet használok hozzá)
    • 100 ml langyos víz
    • 1 kávéskanál só (Himalája sót vagy parajdi sót használok minden főzéshez)
    • 1 teáskanál cukor (lehet nyírfacukor is)
    • Csipet bors (ez elhagyható)

    A töltelékhez:

    • 1 nagy pohár tejföl 20%-os
    • 50 dkg sajt, lehetőleg többféle, pl. eidami, ementáli, trappista (ebből is jó a házi sajt) esetleg juhtúró, mozzarella… mind finom bele
    • kolbász (lehet mellé pici sonkát vagy bacont is tenni de ha van elég kolbász akkor felesleges)
    • 1 nagy fej édes lila hagyma (vagy újhagyma vagy medve hagyma vagy snidling)
    • 10 dkg vaj és 5 evőkanál olaj keveréke a kenéshez (floriol vagy olivaolaj a legjobb)

    A tetejére:

    • magok, szezámmag, napraforgómag vagy tökmag (lehet vegyesen is) ebből jó nagy adag kell, hogy az egész tetejét beborítsa
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a megkenéshez

    A sütéshez:

    • Sütőpapír a sütéshez és a tetejére 10 perccel a vége előtt

    Előkészítés:

    Hagymát apróra vágjuk, a sajtokat lereszeljük, a kolbászt felaprítjuk, nem szeletekre hanem annál is apróbbakra. A vajat felolvasztjuk, olajat hozzákeverjük

    Elkészítése:

    Egy nagy tálba beleöntöm a lisztet, 60-70 dkg-ot a közepébe egy mélyedést alakítok ki.

    Beleszórom a cukrot és beleöntöm a langyos tejet és a vizet, majd belemorzsolom az élesztőt is. Egy picit várok és ha felhabosodik akkor teszem hozzá a sót és a pici borsot is.

    Összegyúrom alaposan (itt lehet, hogy még pici liszt vagy víz kellhet hozzá, a tészta állaga amolyan kenyértészta állagú legyen, se kemény se nem túl laza) majd 3 db kis cipócskát formázok belőle, egyformákat.

    Tiszta lisztezett asztalon kinyújtom az első cipócskát (legyen olyan nagy amilyen nagy csak lehet) majd sütőpapírra terítem rá az első kinyújtott lapocskát. Ezt megkenem a vaj-olaj keverék egyik felével, majd rászórom a reszelt sajt felét és a hagymát a legelső rétegre.

    Kinyújtom a második cipócskát is ugyanilyen nagyra és ráhelyezem ennek a tetejére.

    Ezt a második részt megkenem a nagy pohár tejföllel gazdagon (rá fog menni egy nagy dobozzal) majd rászórom a kolbászt és a sajtok másik felét.

    Kinyújtom a harmadik lapot és ennek a tetejére teszem.

    A 3. lap tetejét megkenem a vaj-olaj keverék másik felével.

    Egymáson van mindhárom lap, most meg kell hajtogatni. Legelőször balról kezdem, a bal oldalt hajtom jobbra a feléig kb. majd a jobb oldalról hajtom szintén a közepéig. Ezután felülről hajtom le középig, majd lentről fel szintén középig.

    Össze vannak hajtva a lapok, így egy 6 rétegű tésztát kaptunk. Most ezt meg kell fordítani, hogy a hajtás legyen alul. Mivel sütőpapíron van ezért alá nyúlok egy vágódeszkával vagy valami széles és lapos fedővel és egy mozdulattal megfordítom immár a sütőtepsibe amibe előzőleg szintén egy sütőpapírt tettem.

    Itt most kelnie kell egy órát. Kelés közben én kézzel vagy nyújtóval lapítani szoktam, így szép széles lesz mire a sütőbe kerül.

    1 óra múlva már majdnem olyan széles mint a sütőtepsi. Megkenem a tetejét a tojássárgájával és rászórom a magokat.

    A tetejét 4×4 kockákba bekarcolom (nem szabad nagyon bevágni mert akkor nagyon szétnyílik sütés közben)

    200 fokra állítom a sütőt és beteszem. 35-45 percig kell sülnie, közben figyelem és a vége előtt 10 perccel vagy sütőpapírt vagy fóliát teszek rá, hogy ne égjen le. (Nem kell előmelegíteni, legfeljebb pár perccel tovább sül)

    Ha megsült akkor szép aranybarna, a teteje ropogós, a közepe pedig omlós. Amikor kivettem akkor felvagdosom a bejelölt vonalak mentén.

    Jó étvágyat kívánok!

    Tipp:

    Tetejére bármilyen magot lehet szórni, mi a legjobban a szezámmagot és a napraforgó magot szeretjük, de olykor teszek rá tökmagot is.

    Sajtból érdemes többfélét beletenni, én általában 3 féle sajtot teszek bele.

    Tejfölből a 20%-os a legfinomabb bele.

    Minden alapanyagból érdemes jó minőségűt venni, kolbászból én mindig termelői házikolbászt veszek hozzá, ennek az íze ellenállhatatlan.

    Ez az étel nem olcsó, de kiadós és Isteni finom. Aki megkóstolta az azóta ezt emlegeti.

    Ha másnapra marad belőle, akkor hűtőben eláll (2-3 nap múlva is meg lehet még enni) majd fogyasztás előtt SÜTŐBEN kell felmelegíteni. Ha így melegítjük fel akkor olyan mintha akkor sütöttük volna, ismét friss és ropogós íze lesz.

    Bízom benne, hogy éppúgy kedvenc lesz mint nálunk :)

    Jó étvágyat!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá