Olajbogyós – olívaolajos kifli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 1 dl olívaolaj
- 3 dl tej
- 2 ek kefír
- 0,5 kk só
- 0,5 kk őrölt köménymag
- 0,5 kk olasz fűszerkeverék vagy morzsolt oregánó
- két maroknyi magozott olajbogyó
- 1 csomag szárított élesztő, vagy 1 kk szódabikarbóna
- 1 csipet cukor
Elkészítése:
A héten minden nap vendégek jönnek, ma olajbogyós-olívaolajos kifliket sütöttem, egy adagot szódabikarbónával és egy másikat szárított élesztővel, mert később mégis felfedeztem két csomag aranytartalékot.
Egy keverőtálba beleöntöm a lisztet, a közepére egy üreget készítek, ebbe beleöntöm a hozzávalókat és addig gyúrom míg rendes kelt tészta állagú nem lesz. Ha kell még hozzá egy kevés folyadék, akkor abból a léből öntök hozzá keveset, amiben az olajbogyó volt.
A szódabikarbónást azonnal, az élesztős változatot pedig fél óra kelesztés után sütöttem meg, addigra a szódásak kisültek.
Az összegyúrt tésztát négy részre osztom és azután egy-egy darabot kinyújtok, majd négy részre vágva négy háromszöget kapok, amiket feltekerek kifli formára. Egy adagból 16 kifli lesz, de ha nagyobbakat akarunk, akkor csak felezzük a tésztát és akkor nagyobb háromszögeket kapunk.
Olívaolajjal vékonyan megkent sütőpapírra téve arany- vagy bronzbarnára sütjük.
Tejfeles gombapaprikást fogok főzni és ahhoz kínálom kenyér helyett.
Tipp:
A képeken a porcelántálban a szódabikarbónás van, a rácson pedig a szárított élesztős változat. Természetesen kockaélesztőt is lehet használni.