Olajbogyós – olívaolajos kifli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 1 dl olívaolaj
  • 3 dl tej
  • 2 ek kefír
  • 0,5 kk só
  • 0,5 kk őrölt köménymag
  • 0,5 kk olasz fűszerkeverék vagy morzsolt oregánó
  • két maroknyi magozott olajbogyó
  • 1 csomag szárított élesztő, vagy 1 kk szódabikarbóna
  • 1 csipet cukor

Elkészítése:

A héten minden nap vendégek jönnek, ma olajbogyós-olívaolajos kifliket sütöttem, egy adagot szódabikarbónával és egy másikat szárított élesztővel, mert később mégis felfedeztem két csomag aranytartalékot.

Egy keverőtálba beleöntöm a lisztet, a közepére egy üreget készítek, ebbe beleöntöm a hozzávalókat és addig gyúrom míg rendes kelt tészta állagú nem lesz. Ha kell még hozzá egy kevés folyadék, akkor abból a léből öntök hozzá keveset, amiben az olajbogyó volt.

A szódabikarbónást azonnal, az élesztős változatot pedig fél óra kelesztés után sütöttem meg, addigra a szódásak kisültek.

Az összegyúrt tésztát négy részre osztom és azután egy-egy darabot kinyújtok, majd négy részre vágva négy háromszöget kapok, amiket feltekerek kifli formára. Egy adagból 16 kifli lesz, de ha nagyobbakat akarunk, akkor csak felezzük a tésztát és akkor nagyobb háromszögeket kapunk.

Olívaolajjal vékonyan megkent sütőpapírra téve arany- vagy bronzbarnára sütjük.

Tejfeles gombapaprikást fogok főzni és ahhoz kínálom kenyér helyett.

Tipp:

A képeken a porcelántálban a szódabikarbónás van, a rácson pedig a szárított élesztős változat. Természetesen kockaélesztőt is lehet használni.