Békebeli hókifli recept
Ők is elkészítették
Sokféle hókifli receptet kipróbáltam már, de valahogy még mindig ez a változat a “befutó”.
A régi ,sokszor hallott sztori, hogy a nagymami megsárgult receptjei közül került elő . . . és valóban. Tudtak valamit a régi öregek :) Töltelék nem adott, választható ízlés szerint.
Most én mákos és mogyorós töltelékkel készítettem.
Hozzávalók:
kb 80 db kis kiflihez
6 cm átmérőjű pogácsa szaggató
Tésztához:
- 200 g zsír
- 1 – 1,5 dl tejföl
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 cs. sütőpor
- 10 dkg porcukor
- kb 50 dkg liszt
Töltelékhez:
- 10 dkg mák vagy mogyoró…(dió,mandula…)
- 10 dkg porcukor
- 0,5 dl tej
- citromhéj
- rum
- baracklekvár
Hempergetéshez:
- 15 dkg porcukor
Elkészítése: Elkészítés:
Adott hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk. (először a száraz összetevőket alaposan elkeverjük egy tálban, majd a nedves hozzávalókat tesszük bele) Cipóvá formáljuk, befóliázzuk és hűtőben pihentetjük legalább egy órát. (még szerencsésebb ha előző este begyúrjuk alap tésztánkat)
Elkészítjük a tölteléket. Én most kétféle ízűt csináltam, így a hozzávaló arányok értelem szerűen megfeleződtek töltelékenként.
A mákot vagy durvára őrölt mogyorót lábosba tesszük, porcukorral,rummal, citromhéjjal, 1 ek. lekvárral ízesítve elkeverjük, hozzá öntjük a tejet és kis lángon főzni kezdjük. Amikor már felforrósodott levesszük a tűzről és fedővel letakarva hagyjuk gőz alatt párolódni.(Vigyázzunk mert könnyen lekap a tűzön!)
Sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A tésztánkat előzőleg kivesszük, hogy szobahőmérsékleten kissé megpuhuljon, majd lisztezett deszkán kb 3 mm vastagra nyújtjuk. 6 cm-es pogácsa szaggatóval köröket szúrunk és ízlés szerinti mennyiséggel töltjük. Félbe hajtjuk, vigyázva,hogy a töltelék ki ne jöjjön, ujjunkkal összenyomkodjuk a tészta széleit.
Sütőpapíros tepsibe téve 12 perc alatt világosra sütjük. Ne barnuljon meg a tésztánk, mert kiszárad a sütemény. Még forrón porcukorba hempergetjük és nyitott fém dobozban téve lehűtjük.
Tipp:
Abban az esetben ha van esélyük, a kis kifliknek, hosszú ideig tárolhatók dobozba zárva . Nálunk ez a lehetőség kizárva, maximum két nap az “eltarthatóság”-ugyanis nagy kedvenc bármilyen ízben :)