Békebeli hókifli recept
Ők is elkészítették

Sokféle hókifli receptet kipróbáltam már, de valahogy még mindig ez a változat a “befutó”.
A régi ,sokszor hallott sztori, hogy a nagymami megsárgult receptjei közül került elő . . . és valóban. Tudtak valamit a régi öregek :) Töltelék nem adott, választható ízlés szerint.
Most én mákos és mogyorós töltelékkel készítettem.
Hozzávalók:
kb 80 db kis kiflihez
6 cm átmérőjű pogácsa szaggató
Tésztához:
- 200 g zsír
- 1 – 1,5 dl tejföl
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 cs. sütőpor
- 10 dkg porcukor
- kb 50 dkg liszt
Töltelékhez:
- 10 dkg mák vagy mogyoró…(dió,mandula…)
- 10 dkg porcukor
- 0,5 dl tej
- citromhéj
- rum
- baracklekvár
Hempergetéshez:
- 15 dkg porcukor
Elkészítése: Elkészítés:
Adott hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk. (először a száraz összetevőket alaposan elkeverjük egy tálban, majd a nedves hozzávalókat tesszük bele) Cipóvá formáljuk, befóliázzuk és hűtőben pihentetjük legalább egy órát. (még szerencsésebb ha előző este begyúrjuk alap tésztánkat)
Elkészítjük a tölteléket. Én most kétféle ízűt csináltam, így a hozzávaló arányok értelem szerűen megfeleződtek töltelékenként.
A mákot vagy durvára őrölt mogyorót lábosba tesszük, porcukorral,rummal, citromhéjjal, 1 ek. lekvárral ízesítve elkeverjük, hozzá öntjük a tejet és kis lángon főzni kezdjük. Amikor már felforrósodott levesszük a tűzről és fedővel letakarva hagyjuk gőz alatt párolódni.(Vigyázzunk mert könnyen lekap a tűzön!)
Sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A tésztánkat előzőleg kivesszük, hogy szobahőmérsékleten kissé megpuhuljon, majd lisztezett deszkán kb 3 mm vastagra nyújtjuk. 6 cm-es pogácsa szaggatóval köröket szúrunk és ízlés szerinti mennyiséggel töltjük. Félbe hajtjuk, vigyázva,hogy a töltelék ki ne jöjjön, ujjunkkal összenyomkodjuk a tészta széleit.
Sütőpapíros tepsibe téve 12 perc alatt világosra sütjük. Ne barnuljon meg a tésztánk, mert kiszárad a sütemény. Még forrón porcukorba hempergetjük és nyitott fém dobozban téve lehűtjük.
Tipp:
Abban az esetben ha van esélyük, a kis kifliknek, hosszú ideig tárolhatók dobozba zárva . Nálunk ez a lehetőség kizárva, maximum két nap az “eltarthatóság”-ugyanis nagy kedvenc bármilyen ízben :)
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? 2025.05.21 szerda
Ha szerdán már lankad a lendület, jól jön egy kész menüsor, ami levesből, f
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »