Kefíres kiflik recept

Hozzávalók:
Öregtésztához:
- 120 g kenyérliszt, BL80
- 4 g friss élesztő (NEM DKG!)
- 80 g langyos víz
Kiflihez:
- a fenti egész öregtészta (ez kb. 20 dkg)
- 30 dkg kenyérliszt, BL80
- 3 dkg margarin/vaj
- 2 ek burgonyapehely
- 1 csipet aszkorbinsav (ez most kimaradt)
- 1 dkg só (ez 1 púpos tk)
- 1 mokkáskanál cukor
- 20 dkg kefír
- 1 ek olaj a kelesztő tál kikenéséhez
Elkészítése
Este az öregtészta hozzávalóit kimérjük és alaposan összedolgozzuk. Egy kelesztő tálban lefedve a konyhapulton hagyjuk reggelig.
Reggel a fenti összes öreg tésztát és a kifli többi alapanyagát egy tálban jól kidagasztjuk. Finoman kiolajozott kelesztő tálban lefedve 25 percet pihentetjük. Majd jól átgyúrjuk. Ismét lefedve 25 percet kelesztjük.
A megkelt tésztát 8 egyenlő részre végjuk és golyókat formálunk. Letakarva hagyjuk 10 percet pihenni. Egyesével a golyókat vízcsepp alakúra elnyújtjuk.
A szélesebb végéről kezdve feltekerjük és kifli formára hajlítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Letakarva további 40-50 percet kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 230 fokra és az aljába helyezünk egy tálka vizet. A megkelt kifliket lekenjük egy kevéske tejjel és a kiflik közé vizet spriccelünk. Az előmelegített, gőzös sütőbe toljuk, ahol 10 percig 230 fokon sütjük, majd további 15 percet 200 fokon.
A megsült kifliket rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Tipp:
A formázás képei megtekinthetők a blogon. Az elkészítési idő nem tartalmazza az öregtészta pihentetési idejét.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »
Pohárkrémek és réteges desszertek – egyszerűen elképesztő ízek
Ha gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz, ne keresgélj tov
Tovább olvasom »
Tésztareceptek húsimádóknak és zöldségrajongóknak – válogass kedvedre!
Létezik olyan, aki ne szeretné a tésztát? Krémes, szaftos, sajtos, zöldsége
Tovább olvasom »
Imádjuk a cukkinit! Íme 10 ellenállhatatlan recept
Ha van egy jó cukkinid, már csak a recept kell hozzá! Ezek a változatos, fi
Tovább olvasom »
Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »