Kefíres kiflik recept

Hozzávalók:
Öregtésztához:
- 120 g kenyérliszt, BL80
- 4 g friss élesztő (NEM DKG!)
- 80 g langyos víz
Kiflihez:
- a fenti egész öregtészta (ez kb. 20 dkg)
- 30 dkg kenyérliszt, BL80
- 3 dkg margarin/vaj
- 2 ek burgonyapehely
- 1 csipet aszkorbinsav (ez most kimaradt)
- 1 dkg só (ez 1 púpos tk)
- 1 mokkáskanál cukor
- 20 dkg kefír
- 1 ek olaj a kelesztő tál kikenéséhez
Elkészítése
Este az öregtészta hozzávalóit kimérjük és alaposan összedolgozzuk. Egy kelesztő tálban lefedve a konyhapulton hagyjuk reggelig.
Reggel a fenti összes öreg tésztát és a kifli többi alapanyagát egy tálban jól kidagasztjuk. Finoman kiolajozott kelesztő tálban lefedve 25 percet pihentetjük. Majd jól átgyúrjuk. Ismét lefedve 25 percet kelesztjük.
A megkelt tésztát 8 egyenlő részre végjuk és golyókat formálunk. Letakarva hagyjuk 10 percet pihenni. Egyesével a golyókat vízcsepp alakúra elnyújtjuk.
A szélesebb végéről kezdve feltekerjük és kifli formára hajlítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Letakarva további 40-50 percet kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 230 fokra és az aljába helyezünk egy tálka vizet. A megkelt kifliket lekenjük egy kevéske tejjel és a kiflik közé vizet spriccelünk. Az előmelegített, gőzös sütőbe toljuk, ahol 10 percig 230 fokon sütjük, majd további 15 percet 200 fokon.
A megsült kifliket rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Tipp:
A formázás képei megtekinthetők a blogon. Az elkészítési idő nem tartalmazza az öregtészta pihentetési idejét.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »