Ünnepi kenyér (Barhesz) recept
Hozzávalók:
- 1,5 kg búzaliszt
- 15 dkg főtt burgonya
- 2 dkg élesztő
- 3 szem kockacukor ( 3 mokkáskanálnyi)
- 0,5 dl étolaj
- langyos víz szükség szerint
- 1 ek só
- mák
Elkészítése:
A lisztet átszitáljuk és egy mély tálba öntjük. Hozzáadjuk a kihűlt, áttört főtt burgonyát. Jól összekeverjük a liszttel. A liszt közepén mélyedést képezünk, és a langyos édes,sós vízben felfuttatott élesztőt beleöntjük. Lágy tésztát dagasztunk belőle, közben az olajat is hozzáadjuk. A tésztát jól kidolgozva addig dagasztjuk, amíg a kézről és az edény faláról el nem vált. Ezután 2 órán át meleg helyen letakarva kelesztjük.
A megkelt tésztát három részre osztjuk,megsodorjuk és fonatot készítünk belőle. A megfonás után a tésztát lisztezett tepsibe tesszük, 30 percig kelesztjük, a tetejére tojássárgájával bekenjük és mákkal behintjük. Előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük.
Jó étvágyat!
Tipp:
Ízesíthetjük mandulával is úgy, hogy a mandulát hosszú csíkokra aprítjuk és beleszúrjuk a nyers tésztába.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »
10 sós süti karácsonyra, amivel nem kell sokat vacakolnod
A karácsonyi készülődésben jól jön néhány gyorsan elkészíthető, mégis finom
Tovább olvasom »
9 zserbó recept, amit érdemes elkészíteni idén karácsonykor
A zserbó sok családban a karácsonyi sütemények egyik kihagyhatatlan darabja
Tovább olvasom »
Különleges karácsonyi kekszek és linzerek – 12 ünnepi finomság amit nem látsz minden nap
Az ünnepi időszakban jólesik néhány különleges aprósütemény, amely nemcsak
Tovább olvasom »
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »

