Ünnepi kenyér (Barhesz) recept

Hozzávalók:
- 1,5 kg búzaliszt
- 15 dkg főtt burgonya
- 2 dkg élesztő
- 3 szem kockacukor ( 3 mokkáskanálnyi)
- 0,5 dl étolaj
- langyos víz szükség szerint
- 1 ek só
- mák
Elkészítése:
A lisztet átszitáljuk és egy mély tálba öntjük. Hozzáadjuk a kihűlt, áttört főtt burgonyát. Jól összekeverjük a liszttel. A liszt közepén mélyedést képezünk, és a langyos édes,sós vízben felfuttatott élesztőt beleöntjük. Lágy tésztát dagasztunk belőle, közben az olajat is hozzáadjuk. A tésztát jól kidolgozva addig dagasztjuk, amíg a kézről és az edény faláról el nem vált. Ezután 2 órán át meleg helyen letakarva kelesztjük.
A megkelt tésztát három részre osztjuk,megsodorjuk és fonatot készítünk belőle. A megfonás után a tésztát lisztezett tepsibe tesszük, 30 percig kelesztjük, a tetejére tojássárgájával bekenjük és mákkal behintjük. Előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük.
Jó étvágyat!
Tipp:
Ízesíthetjük mandulával is úgy, hogy a mandulát hosszú csíkokra aprítjuk és beleszúrjuk a nyers tésztába.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors vacsorák a suli után – 8 recept alig 1 óra alatt
Ha suli után gyors vacsorára vágyunk, ezek a receptek a legjobb választások
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.09.01 Hétfő
Szeptember 1-je mindig különleges nap: kezdődik az iskola, újra beindul a h
Tovább olvasom »
10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »