Ünnepi kenyér (Barhesz)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1,5 kg búzaliszt
  • 15 dkg főtt burgonya
  • 2 dkg élesztő
  • 3 szem kockacukor ( 3 mokkáskanálnyi)
  • 0,5 dl étolaj
  • langyos víz szükség szerint
  • 1 ek só
  • mák

Elkészítése:

A lisztet átszitáljuk és egy mély tálba öntjük. Hozzáadjuk a kihűlt, áttört főtt burgonyát. Jól összekeverjük a liszttel. A liszt közepén mélyedést képezünk, és a langyos édes,sós vízben felfuttatott élesztőt beleöntjük. Lágy tésztát dagasztunk belőle, közben az olajat is hozzáadjuk. A tésztát jól kidolgozva addig dagasztjuk, amíg a kézről és az edény faláról el nem vált. Ezután 2 órán át meleg helyen letakarva kelesztjük.

A megkelt tésztát három részre osztjuk,megsodorjuk és fonatot készítünk belőle. A megfonás után a tésztát lisztezett tepsibe tesszük, 30 percig kelesztjük, a tetejére tojássárgájával bekenjük és mákkal behintjük. Előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük.

Jó étvágyat!

Tipp:

Ízesíthetjük mandulával is úgy, hogy a mandulát hosszú csíkokra aprítjuk és beleszúrjuk a nyers tésztába.