Pozsonyi kocka recept
Hozzávalók:
- 1/2 kg széles metélt
- 10 dkg vaj
- 10 dkg kristálycukor vagy szorbit (cukorpótló)
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 150 g tejföl
- 1 citrom
- 2 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg darált mák
- 1 marék mazsola
- baracklekvár ízlés szerint
- 1 kanál zsemlemorzsa
- kevés vaj a tál kikenéséhez
- kevés só a tészta főzéséhez
Elkészítése:
A tésztát kifőzzük lobogó, enyhén sós vízben. A só és a cukor kontrasztja javítja az étel ízét! Mikor megfőtt leszűrjük, félretesszük.
Míg fő, a tojásokat kettéválasszuk. A cukor nagyobb részét elkeverjük a vajjal és a tojások sárgájával, a tojások fehérjéjét a vaníliás cukorral, a maradék cukorral és a citrom reszelt héjával kemény habbá verjük.
A főtt tésztát összekeverjük előbb a tojás sárgáját tartalmazó masszával, majd óvatosan hozzáadjuk a habot is.
Egy sütőtálat kivajazunk, az aljára zsemlemorzsát szórunk, a tál aljába halmozzuk a tésztás keverék kétharmadát, rászórjuk a mák, a lekvár és a mazsola keverékét. Erre rásimítjuk a maradék tésztát, majd előmelegített sütőben 190 fokon addig sütjük, míg a teteje enyhén megpirul.
Várjunk a tálalással, mert melegen nem lehet szépen felvágni, csak ha kihűlt.