Pozsonyi kocka

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1/2 kg széles metélt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg kristálycukor vagy szorbit (cukorpótló)
  • 2 tojás
  • 150 g tejföl
  • 1 citrom
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg darált mák
  • 1 marék mazsola
  • baracklekvár ízlés szerint
  • 1 kanál zsemlemorzsa
  • kevés vaj a tál kikenéséhez
  • kevés só a tészta főzéséhez

Elkészítése:

A tésztát kifőzzük lobogó, enyhén sós vízben. A só és a cukor kontrasztja javítja az étel ízét! Mikor megfőtt leszűrjük, félretesszük.

Míg fő, a tojásokat kettéválasszuk. A cukor nagyobb részét elkeverjük a vajjal és a tojások sárgájával, a tojások fehérjéjét a vaníliás cukorral, a maradék cukorral és a citrom reszelt héjával kemény habbá verjük.

A főtt tésztát összekeverjük előbb a tojás sárgáját tartalmazó masszával, majd óvatosan hozzáadjuk a habot is.

Egy sütőtálat kivajazunk, az aljára zsemlemorzsát szórunk, a tál aljába halmozzuk a tésztás keverék kétharmadát, rászórjuk a mák, a lekvár és a mazsola keverékét. Erre rásimítjuk a maradék tésztát, majd előmelegített sütőben 190 fokon addig sütjük, míg a teteje enyhén megpirul.

Várjunk a tálalással, mert melegen nem lehet szépen felvágni, csak ha kihűlt.