Mákos foszlós kalács recept

Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 3 ek cukor
- 3 dl tej
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 mk só
A töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- 5 dkg kristálycukor
- reszelt citromhéj
A kenéshez:
- kb 5 dkg olvasztott vaj
A kalács locsoláshoz:
- 1 dl forró, vaníliás cukros tej
Elkészítése:
Az élesztőt cukorral és pici tejjel megfuttatom, majd az összes hozzávalóval, a vaj kivételével a tésztát megdagasztom. A vajat csak apránként csorgatom hozzá, mert ez teszi a tésztát foszlóssá. Addig dagasztom, míg szép szálas lesz a tészta, majd kelesztőtálba teszem és meleg helyen duplájára kelesztem.
A töltelék hozzávalóit összekeverem.
4 részre osztom a tésztát. Kinyújtom a tésztákat téglalap alakúra, olvasztott vajjal lekenem, mákkal megszórom és feltekerem, majd 2-2 szálat összetekerek, majd az így kapott két szálat ismét összetekerem.
Így helyezem sütőpapírral bélelt kalács formába. 20 percet még hagyom kelni, olvasztott vajjal lekenem és 180 fokra melegített sütőben szép pirosra sütöm. A sütés vége felé forró, vaníliás cukorral elkevert tejjel meglocsoltam.
Sütés közben alufóliával befedtem a kalács tetejét. Kb 1 órán át sütöttem, mivel vastag volt a tészta.
Nagyon finom,foszlós lett.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »