Mákos foszlós kalács recept

Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 3 ek cukor
- 3 dl tej
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 mk só
A töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- 5 dkg kristálycukor
- reszelt citromhéj
A kenéshez:
- kb 5 dkg olvasztott vaj
A kalács locsoláshoz:
- 1 dl forró, vaníliás cukros tej
Elkészítése:
Az élesztőt cukorral és pici tejjel megfuttatom, majd az összes hozzávalóval, a vaj kivételével a tésztát megdagasztom. A vajat csak apránként csorgatom hozzá, mert ez teszi a tésztát foszlóssá. Addig dagasztom, míg szép szálas lesz a tészta, majd kelesztőtálba teszem és meleg helyen duplájára kelesztem.
A töltelék hozzávalóit összekeverem.
4 részre osztom a tésztát. Kinyújtom a tésztákat téglalap alakúra, olvasztott vajjal lekenem, mákkal megszórom és feltekerem, majd 2-2 szálat összetekerek, majd az így kapott két szálat ismét összetekerem.
Így helyezem sütőpapírral bélelt kalács formába. 20 percet még hagyom kelni, olvasztott vajjal lekenem és 180 fokra melegített sütőben szép pirosra sütöm. A sütés vége felé forró, vaníliás cukorral elkevert tejjel meglocsoltam.
Sütés közben alufóliával befedtem a kalács tetejét. Kb 1 órán át sütöttem, mivel vastag volt a tészta.
Nagyon finom,foszlós lett.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »
10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »