Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mákos foszlós kalács recept

Mákos foszlós kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    A tésztához:

    • 50 dkg liszt
    • 3 dkg élesztő
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 3 ek cukor
    • 3 dl tej
    • 5 dkg olvasztott vaj
    • 1 mk só

    A töltelékhez:

    • 15 dkg darált mák
    • 5 dkg kristálycukor
    • reszelt citromhéj

    A kenéshez:

    • kb 5 dkg olvasztott vaj

    A kalács locsoláshoz:

    • 1 dl forró, vaníliás cukros tej

    Elkészítése:

    Az élesztőt cukorral és pici tejjel megfuttatom, majd az összes hozzávalóval, a vaj kivételével a tésztát megdagasztom. A vajat csak apránként csorgatom hozzá, mert ez teszi a tésztát foszlóssá. Addig dagasztom, míg szép szálas lesz a tészta, majd kelesztőtálba teszem és meleg helyen duplájára kelesztem.

    A töltelék hozzávalóit összekeverem.

    4 részre osztom a tésztát. Kinyújtom a tésztákat téglalap alakúra, olvasztott vajjal lekenem, mákkal megszórom és feltekerem, majd 2-2 szálat összetekerek, majd az így kapott két szálat ismét összetekerem.

    Így helyezem sütőpapírral bélelt kalács formába. 20 percet még hagyom kelni, olvasztott vajjal lekenem és 180 fokra melegített sütőben szép pirosra sütöm. A sütés vége felé forró, vaníliás cukorral elkevert tejjel meglocsoltam.
    Sütés közben alufóliával befedtem a kalács tetejét. Kb 1 órán át sütöttem, mivel vastag volt a tészta.
    Nagyon finom,foszlós lett.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá