Kürtőskalács recept
Ők is elkészítették

Elkészítése:
Fogjunk egy mély keverőtálat és szitáljuk bele a lisztet. Tegyük bele a cukrot, sót, vaníliás cukrot, tojást és a tojás sárgáját. A mikróban melegítsük meg a tejet, keverjünk bele 1 tk porcukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, várjuk meg, míg felfut.
Olvasszuk meg a vajat a mikróban és borítsuk a tésztához, öntsük bele a felfutott élesztőt és alaposan gyúrjuk meg, míg rugalmas állagot el nem érünk. Akkor jó, ha nem tapad már oda az edény falához. Ha kész, tegyük félre kelni 30 perce, takarjuk le konyharuhával.
Szükségünk van kb 8-10 db gurigára vagy (wc papír vagy konyhai törlő) vagy esetleg alumínium sörös doboz is jó. Bugyoláljuk be őket alufóliába.
Ha a tészta megkelt, akkor nyújtsuk ki nagyon hosszúkás alakúra, 0,5 cm vastagra, majd vágjuk fel 2-3 cm-es csíkokra.
A tésztát csigavonalban tekerjük a dobozokra úgy, hogy közben ne maradjon közöttük rés. Az első Gurigánál kiderül, hogy elég hosszú-e a tésztánk, ha szükséges, akkor toldjuk össze kettesével. A nyújtódeszkán kicsit hengergessük meg a felcsavart tésztát, hogy kilapuljon.
Verjük fel a megmaradt tojásfehérjét egy egész tojással. Egy lapos tányérba borítsunk kristálycukrot. Kenjük meg a tésztát tojással ,majd forgassuk cukorba.
Állítva helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe és előmelegített sütőben addig süssük, míg rá nem karamellizálódik a cukor. Ha kész, akkor hagyjuk kicsit kihűlni, mert így könnyebben lejön a hengerről.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »