Kelt ostoros kalács recept
Elkészítése:
A tésztához valókat egy tálban jól bedagasztjuk – az élesztőt csak bele kell morzsolni, nem kell felfuttatni -, és meleg helyen 50 percig kelesztjük a duplájára.
Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket: jól kikavarjuk a margarint a cukorral, bele a kakaóport is.
A tésztát lisztezett gyúrólapra borítjuk, és 2 egyforma részre osztjuk. Ezt a két részt, 3-3 részre vágjuk. Az első 3 darabot egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük kakaós krémmel. (A krémet is 2 részre kell elosztani, majd azt is 3-3 részre.)
Az első 3 tekercset úgy feltekerjük, mint a bejglit – majd hármas fonással fonott kalácsot hajtogatunk.
Ebből a mennyiségből 2 kalácsunk lesz, melyeket kikent, magas falú tepsibe teszünk, tetejüket felvert tojással kenjük meg.
Úgy 20×30 cm tepsit használjunk, mert akkor jó, ha a kalács a tepsi falához ér (mert így csak felfelé növekedhet).
10 perc pihenés után előmelegített sütőben közepes lánggal (légkeverés 160 fok) 40-45 percig sütjük.