Kelt ostoros kalács

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Kelt ostoros kalács

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 3 tojás sárgája
  • 3 evőkanál olaj
  • 6 dkg kristálycukor
  • 4 dl langyos tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál só

A töltelékhez:

  • 25 dkg sütőmargarin
  • 20 dkg kristálycukor
  • 4 evőkanál kakaópor

A tetejére:

  • 1 db tojás

Elkészítése:
A tésztához valókat egy tálban jól bedagasztjuk – az élesztőt csak bele kell morzsolni, nem kell felfuttatni -, és meleg helyen 50 percig kelesztjük a duplájára.

Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket: jól kikavarjuk a margarint a cukorral, bele a kakaóport is.

A tésztát lisztezett gyúrólapra borítjuk, és 2 egyforma részre osztjuk. Ezt a két részt, 3-3 részre vágjuk.  Az első 3 darabot egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük kakaós krémmel. (A krémet is 2 részre kell elosztani, majd azt is 3-3 részre.)

Az első 3 tekercset úgy feltekerjük, mint a bejglit – majd hármas fonással fonott kalácsot hajtogatunk.

Ebből a mennyiségből 2 kalácsunk lesz, melyeket kikent, magas falú tepsibe teszünk, tetejüket felvert tojással kenjük meg.

Úgy 20×30 cm tepsit használjunk, mert akkor jó, ha a kalács a tepsi falához ér (mert így csak felfelé növekedhet).

10 perc pihenés után előmelegített sütőben közepes lánggal (légkeverés 160 fok) 40-45 percig sütjük.