Fonott kalács kakaóval töltve recept

Hozzávalók:
Tészta:
- 60 dkg liszt
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 8 dkg cukor
- 4 dl langyos tej
- 5 dkg élesztő
- pici só
- 2 evőkanál olaj
Töltelék:
- 20 dkg margarin
- 20 dkg cukor
- 3 evőkanál kakaó (2 kanál cukros, 1 kanál natúr, ezt lehet variálni is) +ízlés szerint pici fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 cl rum vagy fél kanál rumaroma
Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl langyos tejben, 1 kávéskanálnyi cukorral felfuttatjuk. Ezalatt a tészta többi hozzávalóját (liszt, tojás sárgája, maradék cukor, maradék langyos tej, só, olaj) egy tálba tesszük és az élesztős masszával együtt jól összedolgozzuk. A tojás fehérjét ne dobjuk ki, azzal kenjük majd meg a kalácsok tetejét sütés előtt.
A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk és letakarva kb 30 percig meleg helyen kelesztjük.
Ezalatt a margarint habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a rumot, a kakaót (aki szereti még egy kis fahéjat is) és a vaníliás cukrot.
A tésztákat egyenként kinyújtjuk és mindegyiket megkenjük a töltelékkel, majd hosszában feltekerjük. Három hengert összefogunk és összefonjuk, majd a másik három hengert is összefonjuk. A tetejét megkenjük tojás fehérjéjével.
A fonatokat egy keskeny tepsibe tesszük, így nem terülnek szét, hanem magasra nőnek.
Előmelegített sütőben 180 °C-on, 30-40 perc alatt megsütjük.
Tipp:
Egy keskeny tepsibe tegyük a fonatokat, hogy inkább magasabbra nőjenek, mint szétterüljenek.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »