Fonott kalács kakaóval töltve

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 60 dkg liszt
  • 3 tojás sárgája
  • 8 dkg cukor
  • 4 dl langyos tej
  • 5 dkg élesztő
  • pici só
  • 2 evőkanál olaj

Töltelék:

  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 3 evőkanál kakaó (2 kanál cukros, 1 kanál natúr, ezt lehet variálni is) +ízlés szerint pici fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 cl rum vagy fél kanál rumaroma

Elkészítése:

Az élesztőt 1 dl langyos tejben, 1 kávéskanálnyi cukorral felfuttatjuk. Ezalatt a tészta többi hozzávalóját (liszt, tojás sárgája, maradék cukor, maradék langyos tej, só, olaj) egy tálba tesszük és az élesztős masszával együtt jól összedolgozzuk. A tojás fehérjét ne dobjuk ki, azzal kenjük majd meg a kalácsok tetejét sütés előtt.

A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk és letakarva kb 30 percig meleg helyen kelesztjük.

Ezalatt a margarint habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a rumot, a kakaót (aki szereti még egy kis fahéjat is) és a vaníliás cukrot.

A tésztákat egyenként kinyújtjuk és mindegyiket megkenjük a töltelékkel, majd hosszában feltekerjük. Három hengert összefogunk és összefonjuk, majd a másik három hengert is összefonjuk. A tetejét megkenjük tojás fehérjéjével.

A fonatokat egy keskeny tepsibe tesszük, így nem terülnek szét, hanem magasra nőnek.

Előmelegített sütőben 180 °C-on, 30-40 perc alatt megsütjük.

Tipp:

Egy keskeny tepsibe tegyük a fonatokat, hogy inkább magasabbra nőjenek, mint szétterüljenek.