Hozzávalók:
Tészta:
Töltelék:
Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl langyos tejben, 1 kávéskanálnyi cukorral felfuttatjuk. Ezalatt a tészta többi hozzávalóját (liszt, tojás sárgája, maradék cukor, maradék langyos tej, só, olaj) egy tálba tesszük és az élesztős masszával együtt jól összedolgozzuk. A tojás fehérjét ne dobjuk ki, azzal kenjük majd meg a kalácsok tetejét sütés előtt.
A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk és letakarva kb 30 percig meleg helyen kelesztjük.
Ezalatt a margarint habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a rumot, a kakaót (aki szereti még egy kis fahéjat is) és a vaníliás cukrot.
A tésztákat egyenként kinyújtjuk és mindegyiket megkenjük a töltelékkel, majd hosszában feltekerjük. Három hengert összefogunk és összefonjuk, majd a másik három hengert is összefonjuk. A tetejét megkenjük tojás fehérjéjével.
A fonatokat egy keskeny tepsibe tesszük, így nem terülnek szét, hanem magasra nőnek.
Előmelegített sütőben 180 °C-on, 30-40 perc alatt megsütjük.
Egy keskeny tepsibe tegyük a fonatokat, hogy inkább magasabbra nőjenek, mint szétterüljenek.