Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Diós kalács recept

Diós kalács
Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 50 dkg liszt
    • 3 dl tej
    • 5 dkg friss élesztő
    • késhegynyi só
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS + 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 5 ek cukor
    • 1 tk rum
    • fél citrom reszelt héja
    • 10 dkg vaj
    • 5 dkg vaj Darált dió
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a kenéshez

    Elkészítése:
    A tej egy részét megmelegítem, belerakom az élesztőt, majd felfuttatom. A lisztet, a sót, a cukrot és a reszelt citrom héját összekeverem. Mikor felfutott az élesztő, összekeverem a száraz anyagokkal, majd hozzáadom a tojást, a rumot és a tejet.
    Elkezdem kidagasztani, mikor már kezd szépen összeállni, a felolvasztott vajat is szép lassan belekeverem. Hólyagosra dagasztom, majd pihenni hagyom addig, amíg a kétszeresére nem kel. Amikor megkelt lisztezett deszkára borítom, majd sodrófával szép vékonyra nyújtom (lehet több részletben is, nem kell egyszerre). A kinyújtott tésztából tortaformával (26-28cm) három kört szaggatok. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, majd beleteszem az első tésztát. Megkenem olvasztott vajjal, majd ráteszem a cukrozott, darált diót. Erre ráteszem a második lapot, megkentem vajjal, majd a harmadikkal borítom.

    A közepétől haladva (mint ha pizzát szelnék) bevágom a felső lapot majdnem a széléig(kb. 2 cm maradjon), ha ez megvan kifordítom. Ha ezzel meg vagyok, akkor kivágok három akkora kört, ami a tészta közepébe belefér, és kezdem az egészet előröl. Ezután még kisebb köröket vágok a közepébe, de ezt már nem vágom ki, csak megkenem felvert tojással. Közepes lángon, arany barnára sütöm, tűpróbával ellenőrzöm, hogy mikor készül el. Nagyon finom és mutatós. Jó étvágyat. Mással is meg lehet kenni kinek mi az ízlése.

    Sztori: A tévében láttam egy műsorban valami hasonlót, de ott nem kenték meg dióval. Ott üresen tálalták.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá