Csokis meggyes-mákos kalács recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 0,5 kg finomliszt
- 2 dkg élesztő
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS és egy sárgája
- 1 kk só
- 3 ek cukor
- 2,5-3 dl tej
- reszelt citromhéj
- 5 dkg olvasztott vaj
Töltelékhez és díszítéshez:
- csokis meggylekvár
- 7 ek darált mák
- 3 ek porcukor
- pár szem magozott meggy
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- kevés cukros tej
Elkészítése:
Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt jól összegyúrjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, leveszünk belőle annyit, amiből majd 3 db kb. 10 cm átmérőjű kerek tésztát tudunk nyújtani.
A többi tésztát téglalap alakúra nyújtjuk. A hosszabbik felét bevagdossuk 2 cm szélesre és kb. 10-12 cm hosszúra. A megmaradt részre rákenjük a csokoládés meggylekvárt, rászórjuk a cukros darált mák felét, és az egészet feltekerjük. Kerek alakúra formázzuk úgy, hogy a bevágott részes oldal belül legyen.
A maradék kis tésztadarabot 3 részre osztjuk, kb. 10 cm átmérőjű kerek formára nyújtjuk, beletesszük a karika közepébe, megkenjük csokis meggylekvárral, megszórjuk cukros mákkal, majd ráhelyezzük a következő kerek tésztát, azt is megkenjük-megszórjuk, majd az utolsó tésztát is rárakjuk. Az egészet lekenjük felvert tojással, és hagyjuk kb. 30 percet kelni, majd 180 fokon megsütjük! (Kb. 30-35 perc alatt sül meg, de ez sütőtől függ.)
Amikor megsült, kivesszük, és még forrón lekenjük cukros tejjel. A közepét megkenjük csokis meggylekvárral, és rászórjuk a kimagozott meggyet!
A csokis meggyes-mákos kalács kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 43 g
Zsír: 8 g