Csokis meggyes-mákos kalács

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 0,5 kg finomliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 egész tojás és egy sárgája
  • 1 kk só
  • 3 ek cukor
  • 2,5-3 dl tej
  • reszelt citromhéj
  • 5 dkg olvasztott vaj

Töltelékhez és díszítéshez:

  • csokis meggylekvár
  • 7 ek darált mák
  • 3 ek porcukor
  • pár szem magozott meggy
  • 1 tojás
  • kevés cukros tej

Elkészítése:

Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt jól összegyúrjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, leveszünk belőle annyit, amiből majd 3 db kb. 10 cm átmérőjű kerek tésztát tudunk nyújtani.

A többi tésztát téglalap alakúra nyújtjuk. A hosszabbik felét bevagdossuk 2 cm szélesre és kb. 10-12 cm hosszúra. A megmaradt részre rákenjük a csokoládés meggylekvárt, rászórjuk a cukros darált mák felét, és az egészet feltekerjük. Kerek alakúra formázzuk úgy, hogy a bevágott részes oldal belül legyen.

A maradék kis tésztadarabot 3 részre osztjuk, kb. 10 cm átmérőjű kerek formára nyújtjuk, beletesszük a karika közepébe, megkenjük csokis meggylekvárral, megszórjuk cukros mákkal, majd ráhelyezzük a következő kerek tésztát, azt is megkenjük-megszórjuk, majd az utolsó tésztát is rárakjuk. Az egészet lekenjük felvert tojással, és hagyjuk kb. 30 percet kelni, majd 180 fokon megsütjük! (Kb. 30-35 perc alatt sül meg, de ez sütőtől függ.)

Amikor megsült, kivesszük, és még forrón lekenjük cukros tejjel. A közepét megkenjük csokis meggylekvárral, és rászórjuk a kimagozott meggyet!