Kakaós vulkán recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 2 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 10 dkg vaj/margarin
Töltelékhez:
- 3 ek cukrozatlan kakaópor
- 5 ek cukor
- 2-3 ek olaj
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, és megszórjuk egy evőkanálnyi cukorral. Hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a felfutott élesztőt, a vajat/margarint, és simára dagasztjuk.
A tésztát két egyforma részre osztjuk. Mindkettőt tálba fektetjük, és lefedve kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Egy 12 db-os muffin sütő formát kibélelünk papírral.
A töltelékhez a kakaóport elkeverjük a cukorral.
Az egyik megkelt bucit enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra, és kb. 30*25 cm nagyságúra elnyújtjuk.
A lapot vékonyan lekenjük olajjal, és a töltelék felét egyenletesen elsimítjuk a tésztán.
Szorosan feltekerjük a szélesebb oldaláról kezdve.
A tekercset kettévágjuk, majd a két részt 3-3 egyforma darabra. Az előkészített formába állítjuk őket.
A másik tésztával is megismételjük a műveletet.
Addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, ez kb. 20 perc.
180 fokon hőlégkeveréssel kb. 13 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve egy ecsettel vékonyan átkenjük tejjel, és egy konyharuhával 10 percre letakarjuk.
Ha kihűltek, a papír szépen leválik a csigákról.
Tipp:
Ritkán, de előfordul, hogy Férjem ad nevet egy finomságnak. Most is ez történt. Amikor meglátta a kisült csigákat, akkor megjegyezte, hogy ez olyan, mint a vulkán. Így lett kakaós vulkán.
Puha, kakaós péksüti. Egy pohár tejjel kiváló reggeli, vagy uzsonna.
A kakaós vulkán kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 46 g
Zsír: 13 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »

