Kakaós vulkán recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 2 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg vaj/margarin
Töltelékhez:
- 3 ek cukrozatlan kakaópor
- 5 ek cukor
- 2-3 ek olaj
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, és megszórjuk egy evőkanálnyi cukorral. Hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a felfutott élesztőt, a vajat/margarint, és simára dagasztjuk.
A tésztát két egyforma részre osztjuk. Mindkettőt tálba fektetjük, és lefedve kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Egy 12 db-os muffin sütő formát kibélelünk papírral.
A töltelékhez a kakaóport elkeverjük a cukorral.
Az egyik megkelt bucit enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra, és kb. 30*25 cm nagyságúra elnyújtjuk.
A lapot vékonyan lekenjük olajjal, és a töltelék felét egyenletesen elsimítjuk a tésztán.
Szorosan feltekerjük a szélesebb oldaláról kezdve.
A tekercset kettévágjuk, majd a két részt 3-3 egyforma darabra. Az előkészített formába állítjuk őket.
A másik tésztával is megismételjük a műveletet.
Addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, ez kb. 20 perc.
180 fokon hőlégkeveréssel kb. 13 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve egy ecsettel vékonyan átkenjük tejjel, és egy konyharuhával 10 percre letakarjuk.
Ha kihűltek, a papír szépen leválik a csigákról.
Tipp:
Ritkán, de előfordul, hogy Férjem ad nevet egy finomságnak. Most is ez történt. Amikor meglátta a kisült csigákat, akkor megjegyezte, hogy ez olyan, mint a vulkán. Így lett kakaós vulkán.
Puha, kakaós péksüti. Egy pohár tejjel kiváló reggeli, vagy uzsonna.
A kakaós vulkán kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 46 g
Zsír: 13 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »