Hozzávalók:
Tésztához:
Töltelékhez:
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, és megszórjuk egy evőkanálnyi cukorral. Hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a felfutott élesztőt, a vajat/margarint, és simára dagasztjuk.
A tésztát két egyforma részre osztjuk. Mindkettőt tálba fektetjük, és lefedve kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Egy 12 db-os muffin sütő formát kibélelünk papírral.
A töltelékhez a kakaóport elkeverjük a cukorral.
Az egyik megkelt bucit enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra, és kb. 30*25 cm nagyságúra elnyújtjuk.
A lapot vékonyan lekenjük olajjal, és a töltelék felét egyenletesen elsimítjuk a tésztán.
Szorosan feltekerjük a szélesebb oldaláról kezdve.
A tekercset kettévágjuk, majd a két részt 3-3 egyforma darabra. Az előkészített formába állítjuk őket.
A másik tésztával is megismételjük a műveletet.
Addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, ez kb. 20 perc.
180 fokon hőlégkeveréssel kb. 13 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve egy ecsettel vékonyan átkenjük tejjel, és egy konyharuhával 10 percre letakarjuk.
Ha kihűltek, a papír szépen leválik a csigákról.
Ritkán, de előfordul, hogy Férjem ad nevet egy finomságnak. Most is ez történt. Amikor meglátta a kisült csigákat, akkor megjegyezte, hogy ez olyan, mint a vulkán. Így lett kakaós vulkán.
Puha, kakaós péksüti. Egy pohár tejjel kiváló reggeli, vagy uzsonna.