Kakaós koszorú kalács recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 2 púpos ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 nagyobb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg margarin
Töltelékhez:
- 2 ek olaj (esetleg olvasztott margarin)
- 3 csapott ek cukor
- 2 púpos ek cukrozatlan kakaópor
Továbbá:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS lekenni
- 2 ek tej átgőzölni
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk egy evőkanál cukorral és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot.
Elkezdjük kidolgozni, majd fokozatosan adagoljuk hozzá az olvasztott margarint. Rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Meleg helyen letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, ahol téglalap alakúra és kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk. Lekenjük olajjal és megszórjuk cukor és kakaópor keverékével.
A szélesebb oldaláról kezdve szorosan feltekerjük úgy, hogy a hajtás rész alulra kerüljön. A két végét levágjuk és koszorúba összeillesztjük. Egy nagyméretű sütőpapíros tepsire rakjuk, majd egy nagyobb ollóval kb. 3 centiméterenként bevágjuk, de úgy, hogy ne vágjuk át teljesen.
Letakarva addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik, ez kb. 20-25 perc.
Lekenjük egy kissé felvert egész tojással.
180 fokon hőlégkeveréssel kb. 17 perc alatt megsütjük. (A sütési idő sütőnkként eltérhet, érdemes figyelni.)
A sütőből kivéve lekenjük tejjel, konyharuhával letakarva hagyjuk teljesen kihűlni és porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp:
Ha egy is kalácsra éhezek, nem vagyok rest sütni. Ismét úgy jártam, hogy még a kezdetekkor nem tudtam, hogy mi lesz belőle, csak abban voltam biztos, hogy édes lesz és kakaós. Aztán jött az ötlet, hogy feltekerem, és csak lazán bevágom. Született belőle egy finom, kakaós koszorú. Könnyű hétvégi desszert egy pohár tej társaságában, de akár az ünnepi asztal dísze is lehet.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »