Hozzávalók:
Tésztához:
Töltelékhez:
Továbbá:
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk egy evőkanál cukorral és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot.
Elkezdjük kidolgozni, majd fokozatosan adagoljuk hozzá az olvasztott margarint. Rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Meleg helyen letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, ahol téglalap alakúra és kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk. Lekenjük olajjal és megszórjuk cukor és kakaópor keverékével.
A szélesebb oldaláról kezdve szorosan feltekerjük úgy, hogy a hajtás rész alulra kerüljön. A két végét levágjuk és koszorúba összeillesztjük. Egy nagyméretű sütőpapíros tepsire rakjuk, majd egy nagyobb ollóval kb. 3 centiméterenként bevágjuk, de úgy, hogy ne vágjuk át teljesen.
Letakarva addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik, ez kb. 20-25 perc.
Lekenjük egy kissé felvert egész tojással.
180 fokon hőlégkeveréssel kb. 17 perc alatt megsütjük. (A sütési idő sütőnkként eltérhet, érdemes figyelni.)
A sütőből kivéve lekenjük tejjel, konyharuhával letakarva hagyjuk teljesen kihűlni és porcukorral meghintve kínáljuk.
Ha egy is kalácsra éhezek, nem vagyok rest sütni. Ismét úgy jártam, hogy még a kezdetekkor nem tudtam, hogy mi lesz belőle, csak abban voltam biztos, hogy édes lesz és kakaós. Aztán jött az ötlet, hogy feltekerem, és csak lazán bevágom. Született belőle egy finom, kakaós koszorú. Könnyű hétvégi desszert egy pohár tej társaságában, de akár az ünnepi asztal dísze is lehet.