Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Házi kovászos kenyér recept

Házi  kovászos kenyér
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 30 dkg aktív kovász
    • 60 dkg BL 80 kenyérliszt
    • 3 dkg búza sikér
    • 3 dl víz
    • 2 ek burgonyapehely
    • 3 ek puffasztott amaránt
    • 2 ek szezám mag
    • 6 ek kaukázusi kefir
    • 2 tk só
    • 2 ek szőlőmag olaj

    Elkészítése:

    Kora reggel 30 dkg aktív kovászt elkeverünk 3 dl langyos vízzel, 3 dkg sikérrel és 20 dkg BL 80-as kenyérliszttel. Ez lesz az elő tészta. Ezt konyhapulton hagyjuk letakarva kb. 4-5 órán át pihenni. Ha megbuborékosodik, akkor adunk hozzá további 40 dkg BL 80-as kenyérlisztet, 2 ek burgonyapelyhet, 3 ek puffasztott amaránt, 2 ek szezámmagot és 6 ek kaukázusi kefirt.

    Elkezdjük dagasztani, majd kb. 5 perc után 2 tk sót teszünk hozzá. Tovább dagasztjuk. Amikor már kezd összeállni a tészta, 2 ek szőlőmag olajat öntünk hozzá, és addig dagasztjuk, míg elválik a dagasztótáltól. Dagasztó géppel kb. 15 perc a dagasztási idő. Letakarva hagyjuk 30 percet pihenni.

    Pihentetés után 3x hajtogatjuk kb. 30-40 percenként, közben érezni, hogy a tészta egyre lazább, levegősebb lesz. Az utolsó hajtogatás után 30 percet pihentetjük, majd szakajtóban kelesztjük még kb. 1 órát, de ez a hőmérséklettől nagyban függ. (Ideális a 25 fok körüli.)

    A sütőt 250 fokra előmelegítjük a sütőkővel együtt, majd a megkelt kenyeret a kőre borítjuk és bevágjuk a tetejét. Vízzel megspricceljük , mellé forró vizes dobozkát teszünk a pára miatt. 5 perc után a hőt visszavesszük 200 fokra és kb. még 40-45 percig sütjük. Amikor kivesszük a sütőből, megspricceljük újra vízzel. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá