Házi kovászos kenyér recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 30 dkg aktív kovász
- 60 dkg BL 80 kenyérliszt
- 3 dkg búza sikér
- 3 dl víz
- 2 ek burgonyapehely
- 3 ek puffasztott amaránt
- 2 ek szezám mag
- 6 ek kaukázusi kefir
- 2 tk só
- 2 ek szőlőmag olaj
Elkészítése:
Kora reggel 30 dkg aktív kovászt elkeverünk 3 dl langyos vízzel, 3 dkg sikérrel és 20 dkg BL 80-as kenyérliszttel. Ez lesz az elő tészta. Ezt konyhapulton hagyjuk letakarva kb. 4-5 órán át pihenni. Ha megbuborékosodik, akkor adunk hozzá további 40 dkg BL 80-as kenyérlisztet, 2 ek burgonyapelyhet, 3 ek puffasztott amaránt, 2 ek szezámmagot és 6 ek kaukázusi kefirt.
Elkezdjük dagasztani, majd kb. 5 perc után 2 tk sót teszünk hozzá. Tovább dagasztjuk. Amikor már kezd összeállni a tészta, 2 ek szőlőmag olajat öntünk hozzá, és addig dagasztjuk, míg elválik a dagasztótáltól. Dagasztó géppel kb. 15 perc a dagasztási idő. Letakarva hagyjuk 30 percet pihenni.
Pihentetés után 3x hajtogatjuk kb. 30-40 percenként, közben érezni, hogy a tészta egyre lazább, levegősebb lesz. Az utolsó hajtogatás után 30 percet pihentetjük, majd szakajtóban kelesztjük még kb. 1 órát, de ez a hőmérséklettől nagyban függ. (Ideális a 25 fok körüli.)
A sütőt 250 fokra előmelegítjük a sütőkővel együtt, majd a megkelt kenyeret a kőre borítjuk és bevágjuk a tetejét. Vízzel megspricceljük , mellé forró vizes dobozkát teszünk a pára miatt. 5 perc után a hőt visszavesszük 200 fokra és kb. még 40-45 percig sütjük. Amikor kivesszük a sütőből, megspricceljük újra vízzel. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »
10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »